Minsk: Ne válce v severní Sýrii!

Akce na podporu autonomie v Rojavě se konají po celém světě. O těch velkých, zejména v západní Evropě, se dá při troše hledání na internetu dočíst. Zapadnout by však neměly ani ty projevy solidarity, které sice nejsou tak početné, ale odehrávají se v zemích podobně autokratických a represivních jako Turecko, které zaútočilo na Rojavu.

Také do centra hlavního města Běloruska přišlo několik anarchistů vyjádřit svůj názor na současnou situaci v severní Sýrii s hesly „Erdogan fuck off“ a „Revoluce v Kurdistánu zvítězí“. Rozdávali letáky vyzývající k zastavení turecké agrese v Rojavě a skandovali hesla jako „Svobodu Rojavě, smrt tureckému impériu!“ nebo „Smrt tureckému fašismu!“. Do megafonu vysvětlovali: „Jsme tu, abychom vyjádřili solidaritu s lidem Kurdistánu, který bojoval za svobodu proti ISIS a proti imperialismu.“

Policajt, střežící velvyslanectví, se snažil anarchistům vytrhnout plakáty a jednoho z účastníků se pokusil zadržet. Díky ostatním se mu to nepodařilo, takže nakonec nikdo zatčen nebyl. Kolemjdoucí lidé si brali a četli letáky.

 

Zdroj: telegram-kanal Прамень