USA: antifa všude!

Úspěch emancipačních hnutí ve Spojených státech, jakým bylo hnutí Occupy Wall Street nebo kampaň Black Lives Matter, stejně jako společenský rozvrat zapříčiněný neoliberálními dogmaty, vyvolal hysterickou reakci archaické větve konzervativní pravice, často označované za paleokonzervatismus. V jeho lůně ve stejnou dobu vysemenilo zpočátku virtuální ultrapravicové hnutí Alt-Right, které je dnes pro neofašisty a neonacisty jakousi líbivou, až hipsterskou alternativou ke staromódnímu kasárenskému pojetí bílé nadřazenosti.

Napadání multikulturního soužití, emancipace žen, boje pracujících za jejich práva a snah o záchranu planety se stalo normou díky přešlapování liberálů a buržoazních demokratů, díky masmédiím lačným po kdejaké senzaci, a hlavně díky mesiášovi na postu nejvyšším, Donaldu Trumpovi. Hrozby se brzo proměnily v činy a v prostředí Alt-Right začali získávat sebevědomí neonacističtí teroristé. Právní centrum pro chudé amerického jihu (Southern Poverty Law Center – SPLC) eviduje mezi 23. květnem 2014 a 2. lednem 2018 třináct útoků ultrapravičáků, jejichž výsledkem bylo 43 mrtvých a 67 zraněných.

Tam, kde stát selhává, nebo tam, kde stát selhávat chce, si obyčejní lidé musí poradit sami, začít se bránit a ukrajovat prostor, který ultrapravičákům instituce poskytly. Střety mezi ultrapravičáky a antifašisty přitáhly pozornost masmédií a za velkou louží vyvolávají vášnivé debaty. Andrew Anglin na neonacistickém webu Daily Stormer napsal: „Velká shromáždění na veřejných místech, kde víme, že nastane konfrontace s antifou, nejsou dobrým nápadem.“ Jenže antifašisté a antifašistky jsou všude, kde se ultrapravičáci objeví, a je jedno, jestli na sebe berou podobu zápasníků bizoních rozměrů, uhrovitých incelů, jižanských motorkářů, nebo vrásčitých paleokonzervativců.

Liberálové i neliberálové ve funkcích si nyní notují. Oba tábory jsou stejné. „Extremismus“ je problém. Média simulují občanskou válku a těžkooděnci se snaží pacifikovat levičáckou lůzu. Ultrapravicoví vrazi, násilní těžkooděnci, ani pokrytečtí politici však neodradí masy obyčejných lidí, které se mobilizují, aby ulicím vdechly nový život. Svolávají mítinky, tvoří koalice, lidé a skupiny spolupracují, aby se rasistických štváčů zbavili. Převaha antifašistického postoje na fotbalových stadionech začala být natolik výrazná, že fotbalová asociace v létě přišla se zákazem politických symbolů. Po četných protestech a diskusích s kluby fanoušků byl však ze zákazu vyňat symbol tří šípů, převzatý od německých předválečných militantních socdemáků Eiserne Front, který se stal na amerických tribunách velmi oblíbený.

Navzdory všední realitě pošlapávání výdobytků emancipačních hnutí a normalizaci rasového násilí jsou antifašisté a antifašistky ve Spojených státech úspěšní v budování hnutí v ulicích a daří se jim zahánět fašouny a ultrakonzervy zpátky na smetiště dějin. Úspěšné antifašistické mobilizace dokázaly zabránit dalšímu násilí a vraždám páchaným stoupenci Alt-Right v době, kdy stát a policie fašounům opět aktivně klestí prostor. Buržoazně demokratické instituce znovu hrubě selhávají, vůči vzrůstající hrozbě fašismu jsou nečinné a naopak se stávají posledním bezpečným místem, kde se mohou stoupenci Alt-Right ukrýt.

Uplynulý rok ve Spojených státech ukázal, že sílící antifašistické hnutí nemá pouze etickou převahu, stává se masovým hnutím a jedinou silou schopnou postavit se neofašistickým vrahům!

 

Zdroje:
https://www.splcenter.org/20180205/alt-right-killing-people
https://itsgoingdown.org/far-gift-center-got-wrong-antifa-got-right/
https://itsgoingdown.org/three-arrows-down-how-soccer-supporters-built-an-antifascist-space-within-the-sport/