Anarchistická federace

Popel z Fénixe

Jak dopadla policejní blamáž s výrobou teroristů? A co nás ještě čeká? Recenze brožury ABC.

obálka

Anarchistický černý kříž (ABC) vydal u příležitosti letošního Anarchistického festivalu knihy brožuru Popel z Fénixe, která reflektuje policejní operaci Fénix, jejímž cílem bylo vykonstruovat s pomocí policejních agentů anarchistickou teroristickou buňku jakožto odrazový můstek ke kriminalizaci hnutí.

Do kontextu celé kauzy skvěle uvede chronologický přehled událostí, počínaje spektakulární razií 28. dubna 2015 přes vyklizení squatu Cibulka, nesmyslné stíhání Igora Ševcova, další bezvýsledné razie, zadržení Lukáše Borla až po potvrzení osvobozujícího rozsudku v březnu 2018 pro všechny obviněné z kauzy Fénix 1. Ono „až“ je však nepatřičné, jelikož v prosinci 2018 bylo obžalováno pět lidí v kauze Fénix 2, čímž si chce policie zřejmě zajistit alespoň nějaký výsledek, když jí soud poslal do patřičných míst s první vykonstruovanou kauzou. O co jde v druhé kauze, je popsáno v samostatné kapitole.

Nechybí pokus o reflexi toho, „co nám ten pták dal“. Dozvíme se, že policii je možné přelstít předstíráním, i když v závěru tohoto bodu se trefně konstatuje, že právě tato snaha se nevyplatila. Odposlechy míst a telefonů se ukázaly jako neúčinné. Možná pro samotnou kauzu, nikoli však pro potřeby rozklíčování, jaké jsou vazby v hnutí, jak šlo vysledovat z přehrávek v soudní síni. Skutečnost, že seznam.cz ochotně vydá vaši komunikaci policii, nebyla zas tak objevná. Stejně tak se potvrdila známá poučka, že šifrování dat je základ.

Přínosnější se jeví úvahy v reportu od městského soudu, který nakonec zprostil obžalované viny pro nedostatek důkazů a poukázal na netransparentnost práce policie. Ta totiž, aniž by za to nesla jakékoliv důsledky, připravila hned několik lidí o měsíce života vazebním vězněním, a jak je, tak jejich rodiny vystavila obrovskému tlaku, nehledě na „praktiky jako odvezení do lesa, výhrůžky partnerkám a rodičům podezřelých“. V reportu je také poukázáno na cílenou snahu zdiskreditovat nás prázdnou nálepkou terorismu.

Další závěry uvedené v publikaci jsou trochu nošením dříví do lesa. Prvně ve zjištění, „že žádné ‚hnutí‘ neexistuje“. Opravdu, i přes snahu o federativní organizování se anarchistů a anarchistek zde subjekt, jenž by se kvalitativně i kvantitativně dal nazvat skutečným hnutím, nebyl a není. A mluvit o tom, že tato represivní vlna nás naučila lepším taktikám a přesvědčení, že bezpečnosti není nikdy dost, je jen nechtěným přiznáním, že před touto nemilou zkušeností byly podobné výzvy a varování brány některými aktivisty na lehkou váhu. Zvláštním výkřikem je pak dodatek v závěru brožury odkazující na většinové odmítání tzv. povstaleckého anarchismu v rámci anarchistického hnutí: „Je však naivní myslet si, že si pro někoho nemohou přijít nikdy, pokud opovrhuje těmi, které se policie rozhodla stíhat.“ Těžko bude někdo tak naivní. V kontextu to ale jen potvrzuje už dávno deklarované insurekcionistické pohrdání těmi, kdo volí jinou cestu.

 

Popel z Fénixe. 2019. 32 stran A5. Ke stažení na https://antifenix.noblogs.org/files/2019/05/zin-.pdf.


Verze pro tisk 11.9.2019 -jk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy