Netancuj, jak Duka píská!

Demonstrace v podobě protest-ravu začala okolo poledne pod mostem na pražském Těšnově. Na místě se sešlo okolo stovky lidí, kterým k poslechu a tanci hrály hned dvě auta se sound systémy – jmenovitě v ulicích hlučily RAW Rave, Blazing Bullets, A.M.180 collective a Olgoj Chorchoj Sound System.

Krátce po dvanácté se průvod vydal na cestu a účastnice a účastníci se protančili až před Rudolfinum, okolo kterého měl po druhé hodině nerušeně projít „Národní pochod pro život“, v čele s kardinálem Dukou. Na místě nadále vyhrávaly sound systémy, což zaujalo především skupinky procházejících turistů, kteří se vyptávali na smysl akce. Na místě se malovaly vtipné transparenty v rámci paralelní akce „Pochod pro SUPER život“ (SUPER život stavěly organizátorky z RFK do kontrastu s „nudným životem“, který nabízí kardinál Duka a jeho stoupenci), tančilo se, diskutovalo a bylo prostě dobře.

Ve vzduchu bylo ale cítit, že bigotní pochod přes Mánesův most bez komplikací nejspíš neprojde. A skutečně. Okolo druhé hodiny, když se zástup stoupenců „Hnutí pro život“ vydal na pochod, se mu do cesty postavila organizovaná blokáda několika desítek lidí, v čele s transparentem „Patriarchát zabíjí“. Skandovala se například hesla „Moje tělo, moje volba“, „We are here and we will fight, legal abortion is everybody’s right“ („Jsme tu a budeme bojovat, na legální potrat má každý právo!“).

Výzvy policejního megafonu ani domluv antikonfliktního týmu nepřekvapivě nikdo neuposlechl, a tak se do zásahu pustili policejní těžkooděnci. Během zhruba patnáctiminutové strkanice, kdy policisté „zaketlovali“ i lidi, kteří chtěli odejít na výzvu, protestující feministky a feministy natlačili na stranu Mánesova mostu a následně je obestavili policejními auty, aby mohl pochod bigotů nerušeně projít.

Nálada však byla v obklíčeném hloučku dobrá a do vzduchu létaly konfety i nafouknuté balónky. Policisti pro to pochopení neměli a balónky, které uletěly ven za řadu těžkooděnců, odmítali pinknout zpátky.

Po pár desítkách minut začalo tradiční legitimování. Ten, kdo přišel s občankou a legitimoval se, byl venku za chvilku, cizinci a další nepřizpůsobivé živly to měli složitější, mimo jiné proto, že velitel zásahu neuměl anglicky (a nikdo jiný ze zasahujících policistů taky ne, ale prý „jsme v Česku, tak se bude mluvit česky“). Propuštění aktivisté a aktivistky se začali shromažďovat na druhé straně mostu, kde počkali na zbytek kamarádů a kamarádek. Řada policejních těžkooděnců, obkličujících poměrně nevinně vypadající mladé lidi, se stala menší turistickou atrakcí, a tak jsme mnohokrát vysvětlovali, k čemu že to dnes na mostě došlo. Bylo příjemné, že většina procházejících nám vyjádřila podporu a čas od času někdo i na policajty zakřičel.

Po zhruba hodině byli všichni legitimovaní a pouze dva nešťastníci putovali z nejasných důvodů na policejní stanici v Bartolomějské.

Tam se vydala i většina propuštěných, aby jim vyjádřila podporu, a okolo šesté už byli na svobodě všichni. V podniku Zázemí, který se nachází téměř naproti policejní služebně, pak pokračovala SUPER after party v režii DJek z RFK.

Závěrem bychom chtěli moc poděkovat Kolektivu 115 za dobře zvládnutou akci a těšíme se na další feministickou (proti)akci zase za rok.

 

Další reporty:
https://a2larm.cz/2019/04/fotoreportaz-blokada-narodniho-pochodu-pro-zivot/
http://denikreferendum.cz/clanek/29485-pochod-pro-zivot-i-letos-celil-blokade-duka-zehral-na-nemecke-anarchisty

Reporty z předchozích let:
2017: https://www.afed.cz/text/6663/orgasmus-je-vic-nez-narod
2018: https://www.afed.cz/text/6824/nase-delohy-v-restituci-nedostanete