MDŽ v Chiapasu

Minulý rok od 8. do 10. března proběhlo na území zapatistického caracolu Morelia První mezinárodní setkání bojujících žen. Jednalo se o unikátní událost a příležitost pro setkání žen ze všech koutů světa a možnost bližšího poznání nejen boje, který vedou zapatistické ženy na autonomních územích v horách jihovýchodního Mexika. Hlavním cílem bylo setkání všech „žen, které bojují, vzdorují a bouří se proti šovinismu a patriarchálnímu státu“. Událost vzbudila neočekávaný ohlas, a tak si organizátorky, které neměly žádnou zkušenost s pořádáním podobně velké události, musely poradit s velkým počtem návštěvnic, kterých bylo nakonec mezi 5 a 9 tisíci (přesné číslo není známé), přesto že počítaly s návštěvou kolem pěti set žen. Setkání bylo přísně střeženo, aby se do areálu v průběhu tří dnů nedostal ani jeden muž. Před hlavním vchodem tak vznikla menší mužská alternativa festivalu, kde se vařilo, debatovalo a muži z celého světa spolu se zapatisty a dětmi pomáhali udržet bezpečné území pro všechny ženy, které přicestovaly sdílet své zkušenosti z bojů na zapatistické území.

Program celého festivalu byl až zahlcující. Účastnice měly možnost pohybovat se mezi mnoha prostory, kde se od rána až do noci konal velmi různorodý program. V centru celého areálu, kde se také konaly úvodní a zakončovací projevy, probíhaly fotbalové, volejbalové a basketbalové turnaje souběžně s uměleckými performancemi, kurzy meditace či jógy, workshopy o genderovém násilí, sítotiskové dílny, diskuse o menstruačních kalíšcích, alternativní medicíně, kyberfeminismu, potratech, sdílení zkušeností s boji v různých koutech světa či přednášky. Setkání se mimo jiné zúčastnila i Marichuy, první prezidentská kandidátka zvolená Národním domorodým kongresem do voleb, které proběhly na podzim loňského roku. Hrdinkami celého festivalu byly samotné organizátorky festivalu, které sdílely své zkušenosti s pětadvacetiletým bojem nejen proti mexické vládě, ale i proti patriarchální společnosti, jejíž fungování se svými aktivitami snaží neustále probourávat, jak naznačila i komandantka Erika v závěru uvítacího projevu shromáždění: „Smrt patriarchátu!

Ačkoliv euforie z prvního mezinárodního setkání byla veliká a v průběhu závěrečného projevu se ženy ze všech koutů světa shodly na setkání napřesrok, nedávno se na internetu objevilo vyjádření zapatistických žen o jejich rozhodnutí letošní setkání zrušit. Hlavními důvody jsou plány mexické vlády v čele s novým prezidentem Obradorem, které mají do nejchudších částí Mexika, kde se zapatistické oblasti nacházejí, dostat průmysl a usnadnit turistický ruch skrze tzv. Mayskou železnici. Zapatistky se tak v současné době musí soustředit na boj o přežití a udržení zapatistických autonomních území, jelikož ohrožení se zdá být více než reálné. Ve svém prohlášení tvrdí, že je čas bránit svou svobodu, a vyzývají ostatní ženy, ať shromáždění podobné tomu loňskému uspořádají na území svých bojů. A pokud se někdo bude ptát, proč se nezúčastní zapatistky, máme mu vyřídit, že „zapatistické ženy bojují ve své části světa za svou svobodu“.

Fotografie ZDE