Stansted 15: aktivisté zůstávají na svobodě

Dvanácti obviněným svobodářům byl uložen trest vykonání sta hodin veřejně prospěšných prací a pokuta pětaosmdesát liber. Další tři lidé, kteří již měli v podobných aktivitách bohatou praxi dostali devítiměsíční podmíněný trest s odkladem na osmnáct měsíců, pokutu 115 liber a veřejně prospěšné práce.

Korunní soud Chelmsford, notoricky známý zneužíváním protiteroristické legislativy, byl v obležení stovek podporovatelů obviněných. V prosinci totiž soudce Christopher Morgan zažehl tisícehlavé protesty, když během procesu zlomyslně konstatoval, že třem obviněným stále hrozí doživotní tresty. Trestný čin „ohrožení bezpečnosti letiště“ podle zákona o letecké a námořní bezpečnosti z roku 1990, který umožňuje poslat odsouzené do vězení na doživotí, nakonec nebyl prokázán s vědomím, že jakékoliv absurdní vysoké tresty by stejně byly v odvolacím řízení zrušeny.

Dne 28. března 2017 bylo zadrženo patnáct lidí, po té co na hranice letiště Stansted přijeli dodávkou, prostříhali plot a připoutali se k letadlu společnosti Titan Airways, které bylo tajně najato ministerstvem vnitra k deportaci šedesáti lidí do Ghany, Nigerie a Sierra Leone. Původně nebyli obviněni z ničeho drastičtějšího, než je vážný přestupek. Postupem času však státní zástupci chtěli z procesu učinit exemplární případ. Ve vládních kruzích nastala panika, jelikož soukromé letecké společnosti odmítli další spolupráci s ministerstvem, které muselo k deportacím začít využívat vojenská letadla.

Jedenácti pasažérům zastaveného deportačního letu již bylo povoleno žít v Británii a samotný případ působil vládnoucí třídě bolehlav, jelikož vyvolal masové protesty a široké mediální pokrytí.

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/breaking-no-jail-for-stansted-15/

Psali jsme:
https://www.afed.cz/text/6919/stansted-15-odsouzeni-a-protesty
https://www.afed.cz/text/6910/stansted-15-hon-na-carodejnice