Anarchistická federace

Moskva: další perzekuce anarchistů

Tentokrát se tajní pustili do prohlídek a zatýkání anarchistů v hlavním městě.

kokot

Od šesti ráno 1. února přicházela policie do bytů aktivistů a celkem sedm lidí si odvedli. Prohlídky dělali desítky zakuklenců se zbraněmi v rukou, odnášeli si například samolepky nebo pevný disk. Mezi aktivisty si opět vybírali lidi věnující se airsoftu (jako v případu Síť z Penzy) a používali paralyzér.

Tentokrát šikana anarchistů údajně souvisí podle vyšetřovatelů s chystaným teroristickým útokem v nedalekém městě Balašicha, kterému prý 11. ledna zabránili.

Zatčen byl mimo jiné anarchista Azat Miftachov na základě paragrafu o „neoprávněné výrobě výbušných zařízení“. U Azata dělali prohlídku už 18. ledna, kdy nebyl doma, a odnesli telefony, knihy, notebook a peníze. Ostatní jsou na svobodě, ale Azata nechali ve vazbě a odmítli k němu pustit obhájce. Obhájci podali stížnost, kde uvedli i to, že policie proti zatčenému používá nezákonné metody (když se podařilo Azata zahlédnout, měl na obličeji modřiny).

Advokátka zastupující Azata na soudě zaslechla soukromý hovor, kdy soudkyně sdělovala vyšetřovatelce, že nemá zákonné podklady pro uvalení vazby. Vyšetřovatelka pak advokátce lhala o tom, který den byl Azat zatčen. Oficiálně byl prý zatčen 2. února v 19 hodin, ale informace o jeho zatčení byly známy už během dne 1. února. Co se s ním dělo mezitím, odmítla vysvětlit.

Poté, co se obhájkyně mohla setkat s Azatem, popsal jí, co se dělo: při výslechu ho mlátili a vyhrožovali dalším násilím, večer ho odvezli do nemocnice, pak ho převezli zpět k policejní služebně, ale do tří hodin ráno ho nechali v autě, pak ho převezli na jinou služebnu do cely a ráno zase zpět. Celý den čekal s pouty na rukou, než v sedm večer přivezli rozhodnutí o uvalení vazby.

Ostatních šest zadržených propustili, jeden z nich řekl, že ho mučili paralyzérem a nutili ho svědčit proti Azatovi.

Zdroje:
https://avtonom.org/news/v-moskve-proshli-obyski-u-levyh-aktivistov-chto-izvestno
https://avtonom.org/news/zaderzhannyy-aspirant-mgu-azat-miftahov-rasskazal-ob-izbienii-i-pytkah-shurupovertom-v


Verze pro tisk 7.2.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)