Anarchistická federace

#RiseUp4Rojava ve světě

Ve dnech 27. a 28. ledna 2019 se konaly akční dny na podporu revoluce v Rojavě. Podívejte se, jaký byl jejich rozsah.

Irun

Jak jsme již uvedli dříve, Anarchistická federace se přidala k výzvě #RiseUp4Rojava – Braňme společně revoluci, kterou vydala Internacionalistická komuna. Ta na 27. a 28. ledna 2019 vyhlásila světové akční dny, „abychom vyslali jasný signál naší solidarity s revolucí v severovýchodní Sýrii“ a našeho „odporu vůči tureckému fašismu“.

V České republice se kupříkladu aktivisté a aktivistky z různých kolektivů sdružení ve Výboru na obranu revoluce v Rojavě zaměřili na nabídky cestovních kanceláří. Jednou z často nabízených destinací je totiž Turecko, které tak může mimo jiné ze svých bohatých příjmů z cestovního ruchu financovat pronásledování opozičních sil, útlak kurdských obyvatel a výboje vůči kurdským oblastem na severu Sýrie. Takže: Dovolená? Určitě ne v Turecku. Další z místních aktivit byla informační akce v Ostravě a Frýdku-Místku, o které ve svém reportu informovala OAF.

K akčním dnům se připojili jednotlivci, organizace a kolektivy v desítkách měst ve více než 20 zemích po celém světě – tedy ty progresivní síly, kterým leží na srdci osud rojavského experimentu – nestátní, zdola organizované autonomie. Fotografický průřez akcemi naleznete např. ZDE.

Protestovalo se také proti zbrojním firmám a dalším společnostem, které těží ze spolupráce s tureckým autoritativním režimem. Ve Švédsku aktivisté demonstrovali před několika pobočkami společnosti SAAB a v Londýně proběhly protesty proti BAE. V Rakousku a Německu uspořádali aktivisté demonstraci před zbrojařskou společností Rheinmetall. Jedním ze způsobů protestu bylo poškozování bankomatů finančních korporací, které nějakým způsobem obchodně legitimizují Erdoğanův režim (ZDE).

V neděli se v New Yorku na náměstí Union Square sešla skupina amerických aktivistů a kurdských exulantů. Promluvila zde mj. zástupkyně v Turecku pronásledované prokurdské strany HDP. Akce se účastnili také místní anarchisté (Metropolitan Anarchist Coordinating Council) a antifašisté (více ZDE). Demonstrace se konaly v Portlandu, Bostonu, San Franciscu či před tureckým konzulátem v Los Angeles. Další projevy solidarity ve Spojených státech přišly z měst, jako jsou Santa Cruz, Seattle, Durham, ElmCity, Fort Wayne, Knoxville, Salt Lake City, New Haven... (ZDE a ZDE).

Skupinovou fotografii připravili antifašisté z Kanadského Gaspe (ZDE).

Desítky Kurdů a aktivistů se sešly v neděli v centru Madridu, kde rozvinuli transparenty na podporu demokratického konfederalismu a proti turecké okupaci Afrínu. Zněla kurdská hudba. Zástupkyně organizace Matky pro mír přečetla výzvu k obraně území na severu Sýrie a demokratických úspěchů tamních obyvatel (ZDE). V Barceloně se v neděli konal protest na pozadí předávání cen Katalánské filmové akademie „Gaudí“. Skupina demonstrantů vstoupila do budovy a vydala se přímo na scénu, aby předala poselství solidarity s kurdským lidem a proti Erdoğanovým útokům (ZDE). Pozdrav zaslali členové CNT ve španělském městě Teruel (ZDE). Na různých místech Španělska se objevily obří anarchistické plakáty s vyobrazením španělské milicionářky na jedné a rojavské na druhé straně (ZDE).

Že je Erdoğan fašista, hlásal transparent při demonstraci v baskickém Irúnu. Další akce solidarity se v Baskicku konala po premiéře dokumentárního filmu Válka začíná zde ve městě Gasteiz (ZDE).

Asi 250 lidí se účastnilo pochodu v německém Marburgu (ZDE). Na pochodu solidarity se v Magdeburgu navzdory nepříznivému počasí shromáždilo kolem 50 lidí. Magdeburská policie zakázala užití portrétu Abdullaha Öcalana, nijak to ale neovlivnilo dobrou náladu doprovázenou tancem při kurdských písních (ZDE). Poblíž Unterlüßu na severovýchodě Dolního Saska došlo v rámci akčních dnů k blokádě zbrojařské firmy Rheinmetall s cílem zamezit ranní směně. Na několika komunikacích byly postaveny bariéry (ZDE). V severoněmeckém Flensburgu se v souvislosti s #RiseUp4Rojava objevily plakáty a infoshop Subtilus v centru města byl náležitě vyzdoben. Bylo uspořádáno promítání a asi 25 lidí se přesunulo k pobočce společnosti Rheinmetall ve Flensburgu, aby protestovalo proti dodávkám zbraní (ZDE). Ve Frankfurtu se o víkendu konala mezinárodní konference o Kurdistánu, které se účastnilo asi 120 lidí (ZDE). Ve městě se také objevily solidární transparenty (ZDE). V pondělí na univerzitě v Kolíně nad Rýnem obešla s transparentem „Defend Rojava“ skupina kurdské mládeže několik přednáškových sálů a kavárny, aby upozornila na německo-tureckou spolupráci při potlačování kurdského osvobozeneckého hnutí dodávkami zbraní ze SRN (ZDE). V dolnosaském městě Celle umístili aktivisté v centru města maketu tanku s nápisem „Válka začíná zde. Zastavme ji zde“, a to u pobočky společnosti Commerzbank, která se angažuje v transakcích zbrojařského průmyslu. Přitom asi 15 mladých lidí rozdávalo kolemjdoucím letáky a vysvětlovalo smysl akce (ZDE). Na mnoha místech v Hamburku byly k vidění transparenty a vlajky (ZDE). V Augsburgu byl vyvěšen transparent „Solidarität mit Rojava“ (ZDE). Transparenty se objevily také v Rostocku. Jenou prošel protestní pochod. Informační stánek a aktivisté s transparentem byli k vidění v Lipsku (ZDE). V Mnichově se protestovalo proti německým společnostem, které podporují válku tureckého státu svými produkty, konkrétně šlo o společnosti Daimler-Denz a Krauss-Maffei (ZDE). V Berlíně se konala demonstrace a objevily se plakáty v ulicích. Vlaječky YPG byly k vidění v Mannheimu (ZDE).

Protestní pochod s transparentem „Fight for Rojava“ prošel Vídní. Pozdrav přišel také z rakouského Liesingu (ZDE).

Demonstranti ve švýcarském městě Basilej volali po osvobození vězněného kurdského předáka Abdullaha Öcalana (ZDE). Ve stejném městě se konala blokáda Credit Suisse. V rozdávaném letáku bylo uvedeno: „Mnoho švýcarských společností úzce spolupracuje s Erdoğanovým režimem a Credit Suisse je jen jedním z příkladů.“ (ZDE) S transparentem prošli svou čtvrtí aktivisté v Ženevě (ZDE). Graffiti na podporu emancipace žen v Rojavě se objevilo v Curychu (ZDE), místní antifašisté zaslali fotku s transparenty (ZDE).

Pozdrav s transparentem „Od Helsinek po Afrín: fašisti táhněte“ zaslal nový squat v Helsinkách (ZDE) a podobně se vyjádřili také aktivisté ze severofinského města Oulu (ZDE).

V norském hlavním městě Oslu se objevil do sněhu vepsaný nápis „RISEUP4ROJAVA“ o rozměrech 5x30 metrů. Za akcí stál kolektiv Přátelé Rojavy (ZDE).

Ve Švédsku se ohrožení Rojavy připomínalo ve Stockholmu či Malmö (ZDE).

Londýně se za účasti stovek lidí konala jedna z největších demonstrací a další menší akce, např. před sídlem rozhlasové stanice BBC. Revoluční mládež a aktivisté YPG/J Defense Group-London navíc uspořádali akci proti vojenské podpoře britských firem Erdoğanova fašistickému režimu (ZDE). V bristolském parku byl instalován obří nápis „Turecko, ruce pryč od Rojavy“ (ZDE).

V Dublinu se přidal Red Phoenix Sports Club (ZDE).

S obřím transparentem se nechali vyfotit aktivisté z Marseille (ZDE).

Různě velké akce se konaly v Řecku, například před tureckým konzulátem v Aténách nebo na Krétě v městě Heraklio (ZDE).

Projevy solidarity přicházely i z dalších měst (např. z australského Sydney, z Moskvy, z ukrajinské Oděsy, z chorvatského Záhřebu) a zemí, jako jsou Bělorusko (ZDE), Indonésie či Brazílie (ZDE).

Pokud i vy cítíte potřebu vyjádřit svou podporu rojavské autonomii a internacionalistickým anarchistickým vojenským či civilním skupinám, máte možnost kdykoliv. Můžete tak učinit třeba návštěvou benefičního koncertu „Punx for Rojava“, který se uskuteční v sobotu 2. února v Praze za účasti kapel Krüger, Komplex viny, Lihový milice, Interpunkce, Aliusterra, Rosa Parks, Rv-4 a The Wilderness.


Verze pro tisk 31.1.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy