Naše srdce bijí v Rojavě

Dění v severosyrské Rojavě, tedy na území obývaném především Kurdy, se zájmem sledujeme dlouhodobě. Je nám sympatický boj tamních milicí proti tzv. Islámskému státu (IS), který představuje jednu z akutních hrozeb v regionu, snažící se nastolit fašistickou diktaturu ve jménu náboženství (nutno dodat, že naprostá většina muslimů napříč planetou IS odsuzuje). Sympatická nám také přijde snaha o budování místní samosprávy zcela mimo stát. Samosprávy, která jde ruku v ruce s revoluční emancipací místních žen a respektuje všechna náboženství a etnika v daném prostoru.

Není tedy divu, že se Anarchistická federace přidala k výzvě #RiseUp4Rojava – Braňme společně revoluci, kterou vydala Internacionalistická komuna. Ta na 27. a 28. ledna 2019 vyhlásila světové akční dny, „abychom vyslali jasný signál naší solidarity s revolucí v severovýchodní Sýrii“ a našeho „odporu vůči tureckému fašismu“.

12. října 2014 jsme se s transparentem „Solidarity with People of Rojava. Fuck IS. Fuck NATO. Fuck Erdoğan“ účastnili pražské demonstrace na podporu syrských Kurdů. Té předcházela menší večerní akce za účasti členů a členek INR a AF. Bylo to v době, kdy kurdské milice bojovaly o město Kobanê proti jednotkám IS. Následující den jsme vydali Prohlášení Internacionály anarchistických federací na podporu Kurdů bránících se útoku Islámského státu. V následujících dnech jsme vydali překlad textu Yigala Levina a Ivana Šmatka o rovném komunitním postavení žen v syrském Kurdistánu. Další demonstrace se konala 1. listopadu 2014 v rámci celosvětového akčního dne a zazněl na ní proslov AF, jenž varoval před dvojsečností mezinárodní intervence na obranu Kobanê. Ke konci roku 2014 jsme ještě zvali na přednášku „Od Chiapasu k Rojavě – hledání demokracie zdola“.

V roce 2015 jsme na náš web převzali překlad kritizující paternalistickou nadřazenost některých anarchistů a levičáků v otázce bojů probíhajících mimo jejich kulturně-teritoriální a ideologicky přísně vymezený dosah. Vedle toho jsme recenzovali šesté číslo časopisu Moment, které se věnovalo právě revolučnímu experimentu v Rojavě.

V dalším roce jsme toto téma reflektovali v jarním čísle anarchistické revue Existence. K dění v Rojavě se zde vyjadřují ve dvou rozhovorech Janet Biehlová, bývalá spolupracovnice známého anarchistického teoretika Murraye Bookchina, a španělský anarchista, který se začlenil do jednotek YPG, s nimiž bojoval proti IS. Na webu jsme informovali, že 23. srpna turecké tanky spektakulárně překročily syrské hranice kvůli údajnému útoku na IS, a v září jsme zveřejnili výzvu Internacionály anarchistických federací k vyjádření solidarity s anarchisty z DAF, kteří jsou pronásledováni tureckým státem, mj. kvůli své podpoře rojavské autonomie. Následovala zpráva o Kurdsky mluvícím anarchistickém fóru. V Česku toho roku o Rojavě přednášeli Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, aktivisté podporující kurdské milice v boji proti IS zajišťováním polní nemocnice. Informace o jejich zadržení v Turecku zazněla na protirasistické demonstraci 17. listopadu v Praze.

Koncem března 2017 se rozšířila zpráva o tom, že se v Rojavě vytvořila nová anarchistická partyzánská skupina, Mezinárodní revoluční lidové guerillové síly (IRPGF). Abychom přiblížili, o co se jedná, zveřejnili jsme v průběhu června do čtyř částí (I., II., III., IV.) rozdělený překlad kritické diskuse s anarchisty z IRPGF o ozbrojeném boji v Rojavě. Na našem webu jsme zveřejnili solidární vzkaz IRPGF stíhaným běloruským anarchistům a vzdali čest památce několika padlých internacionálů: Jordan MacTaggart (+2016), Michael Israel (+2016), Anton Leshek (+2016). V podzimním čísle Existence (3/2017) jsme přinesli starší rozhovor o demokratickém konfederalismu, který vedla Janet Biehlová s kurdským ekologem a sociálním aktivistou Ercanem Aybogou. V roce 2017 jsme se dále připojili k výzvě solidarity s Markétou Všelichovou a Miroslav Farkasem stíhanými v Turecku za podporu Kurdů bojujících proti IS.

V loňském roce jsme po lednovém tureckém útoku na kurdské město Afrin, ležící na severu Sýrie, tlumočili výzvu od anarchistů z Afrinu a prohlášení tureckých anarchistů k situaci v Afrinu. Také jsme se účastnili demonstrace na podporu Afrínu, která se konala 28. ledna v Praze a kde zazněl i proslov za AF. Šestadvacátého února jsme se připojili k protestu proti zatčení kurdského politika Saliha Muslima. Další demonstrace za stejným účelem proběhla o den později před budovou Městského soudu v Praze. Ani zde nechyběla černo-rudá vlajka. Neutichly ani protesty proti tureckému útoku na Afrin, takže jsme se mohli připojit 12. března se svým projevem k demonstraci na podporu tamních obyvatel. Při té příležitosti jsme tématu věnovali březnové číslo nástěnných novin A3 a 29. března se přidali k pražskému pochodu proti turecké agresi v Afrínu. Ke konci roku 2018 jsme podpořili vznik Výboru na obranu revoluce v Rojavě a informovali o přímé akci na podporu Rojavy u sídla tureckého velvyslanectví. Několik z nás se navíc 19. prosince účasnilo protestní demonstrace před ministerstvem zahraničních věcí.

Letos jsme na našem webu recenzovali komiks, jehož děj se odehrává na území kurdské samosprávy na severu Sýrie, a přihlásili jsme se k výzvě, která je zmíněna v úvodu tohoto přehledu.

Vedle rozsáhlejších informací, překladů a rozhovorů na webu se také snažíme přinášet krátké zprávy a zajímavé odkazy na našem facebookovém profilu a twitterovém účtu.

Osud rodící se samosprávy v Rojavě nám není lhostejný a chceme nadále přinášet informace z této oblasti, stejně jako o solidárních akcích na její podporu a proti autoritářským silám, které by ji nejraději viděly pohřbenou hluboko pod zemí.