Anarchistická federace

Evikce Kliniky – den osmý

Kliniku k dnešnímu dni opustili poslední obránci. Týden na střeše v lednovém počasí je bezesporu úctyhodný výkon.

Klinika

Další den a my opět navazujeme na naše předešlé zpravodajství ohledně evikce autonomního sociálního centra Klinika (čtvrtek, pátek, sobota, neděle a pondělí, úterý, středa).

Minulý čtvrtek byla zahájena evikce Kliniky, od té doby hájili čtyři squateři a squaterky pozice na střeše budovy, kde jim po všechny ty dny byl k dispozici jen malý prostor. I dnes měli podporu od lidí vyjadřujících v okolí objektu svou solidaritu a touhu po zachování centra.

Na třetí hodinu byl do parku u Kliniky ohlášen „akustický koncert, jehož hlavní a jedinou hvězdou bude kytarista kapely Severní nástupiště a Kopec šišek, Michal Ivanovič Kačur“.

Odpoledne ale nastal v dosavadní statické situaci obrat. Za pomoci dvou přistavených žebříků, pod ochranou (vzhledem k dřívějším výhrůžkám) desítek aktivistů a aktivistek, a tudíž jen tupého přihlížení sekuritky, se lidé ze střechy dostali na zem. Kolektiv Kliniky na jejich adresu následně prohlásil: „Jsou očividně nejodolnějšími členy a členkami našeho kolektivu a jejich houževnatost se nám do příštích dní bude hodit. Klinika Klinikou nekončí a nejen Praha je plná prázdných domů. Možná pro nás, možná pro vás. Možná pro nás všechny, kteří věříme, že jiný svět je možný.“

Všechny věci i lidi se tedy podařilo dostat pryč. S asi patnáctiminutovým zpožděním daným směrem mířili houkající fízlové, ale zjevně už nikoho nezastihli. Před samotnou žebříkovou akcí se na brance preventivně objevil nový řetěz. Snaha o jeho přeštípnutí tak dle předpokladu odvedla část pozornosti zaměstnanců najaté bezpečnostní agentury.

Jelikož kolektiv Kliniky opakovaně upozorňuje, že v Praze jsou tisíce opuštěných nemovitostí, jala se údajně policie obvolávat jejich vlastníky a varovat je před squaterským nebezpečím namísto toho, aby je vybídla, ať se svým majetkem naloží tak, aby mohl sloužit svému účelu, lidem a městu.

Od půl osmé večer proběhne v žižkovském infoshopu Salé tematické promítání. Na programu je totiž 14. epizoda Trablů od subMedia, která se věnuje třem probíhajícím bojům o území: kemp Unist´ot´en v Britské Kolumbii, hnutí za autonomní prostory v slovinské Lublani a obrana okupovaného území známého jako La ZAD. Následovat bude debata, jak moc pro nás znamenají a jak účinně bránit svobodné prostory v době, kdy přicházíme o místa, jako je u nás Klinika či ADM v Holandsku, a v Rojavě se schyluje k útoku fašizujícího tureckého státu.

Podporujte dál kolektiv Kliniky a squaterské aktivity. Vyvěste kupříkladu ve vašem městě transparent, uspořádejte besedu nebo vylepujte tematické číslo nástěnných novin A3 s textem Klinika je naše. Můžete přispět na transparentní účet 2600985228/2010. Takto získané finanční prostředky budou využity na právníky, soudní výlohy a náklady spojené s exekucí.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy