Pokus o evikci Kliniky – den první

Čtvrtek 10. ledna byl dlouho očekávaným dnem, na který se ohlásil exekutor vyslaný Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), aby zbavil budovu žižkovské Kliniky jejích současných obyvatel a uživatelů, a tudíž i života, který jí vtiskli.

Autonomní sociální centrum Klinika vzniklo obsazením dlouhodobě nevyužívané a chátrající budovy koncem roku 2014. Od té doby se v ní konalo nepočítané množství kulturních, osvětových a vzdělávacích akcí, kurzů, workshopů a festivalů. To vše na bezpeněžním principu a bez potřeby dotací a grantů. Proti tomuto projektu se ale semkla zajímavá koalice táhnoucí se od neonacistických tlup přes nenávistné internetové trolly, jisté složky policie a politiky všeho druhu (od ODS po Zemana) až po všechny jedince nevidící přes optiku ideologické mantry o nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.

Exekutor se skutečně dopoledne na místo dostavil. Zde ho očekávaly za zvuku reprodukované hudby desítky podporovatelů Kliniky, kteří se sešli na akci vyhlášené pod názvem „Přátelská snídaně“, jež se nesla v happeningovém duchu a dobré náladě. Setkání bylo ohlášeno jako podpora tuleňů, lachtanů a velryb, tedy připomínkou mezinárodního dne těchto mořských živočichů.

Exekutor a jeho sekuriťáci se pokusili nejprve neúspěšně dostat do budovy. I přes nenásilné přetlačování u zadního vchodu se jim to nakonec podařilo. Došlo také na přítomnost policie, zejména té v civilu, která celému divadlu asistovala. Zopakoval se také scénář z Milady – vniknout do objektu, rozházet a rozbít věci, pozvat novináře z Primy a prezentovat squatery jako bordeláře.

Z venku se ozývalo skandování, zejména „Klinika žije, boj pokračuje“, zaznívala také slova podpory lidem, kteří bránili centrum únikem na střechu. Zaznívaly různé proslovy, recitovala se poezie a došlo i na AZ kvíz.

Najatá stavební firma začala se zabedňováním oken. I přes exekutorské výhrůžky policejním zásahem k ničemu vážnějšímu nedošlo. Exekutor tedy odpoledne oznámil, že se vrátí následující den, a místo opustil. Demonstranti podporující venku zachování centra se poté uchýlili dovnitř, k čemuž jim zahrála kapela Severní nástupiště. Další kapely se chystají.

Co bude dál, je zatím nejisté. Dlouhodobá touha zadusit všechny samosprávné projekty, které nesdílejí kapitalistickou logiku a disciplínu, neutuchá. Neutuchá ale ani touha osvobodit se od hodnot, které upřednostňují zisk a majetek na úkor lidí, komunit a měst. Další podpora bude nutná!

Přijďte i v pátek 11. ledna před Kliniku!
Sledujte aktuální dění kolem Kliniky a informujte své okolí!
Vylepujte tematické číslo nástěnných novin A3 s textem Klinika je naše!