Anarchistická federace

Internacionála v Praze

Report z druhého letošního setkání zahraničních sekretariátů Internacionály anarchistických federací

IFA

V první polovině listopadu se konalo pravidelné setkání delegátů a delegátek členských organizací Internacionály anarchistických federací (IFA). Tentokrát se organizace ujala právě naše federace, respektive místní skupina AF-Praha a s radostí jsme tak v našem městě osobně přivítali kamarádky a kamarády z pěti zahraničních organizací.

Setkání se konalo opět o víkendu (naší podvratnou činnost nám žel nikdo neproplácí), oficiálně začalo v sobotu ráno. Páteční odpoledne a večer jsme věnovali ubytovávání hostů a společnému neformálnímu posezení v přátelském prostředí žižkovských podniků.

O příjemné sobotní vstávání se postaral náš spřátelený kuchařský kolektiv, který pro všechny delegáty a delegátky připravil kopec palačinek a nevyčerpatelné množství zapatistické kávy.

Po snídani jsme se přesunuli k agendě. Prvním bodem bylo jako vždy prezentování „reportů“ jednotlivých federací – tak jsme měli možnost seznámit se s aktivitou anarchistů a anarchistek z různých koutů světa, stejně tak jako s jejich pohledy na vývoj společenské situace v místech jejich působení. Své reporty zaslaly i organizace, jejichž delegáti se tentokrát osobně setkání zúčastnit nemohli.

Následovala nezbytná byrokracie (protože anarchie není chaos, ale pořádek bez nadvlády, jak řekl klasik) a poté výborný oběd (opět tisíceré díky kuchyňskému kolektivu). Po něm jsme prodiskutovali webové stránky IFA, které jsou opět v provozu na adrese https://i-f-a.org a ke kterým bude mít brzo přístup každá členská organizace. Stránky ještě v blízké době projdou mírným redesignem na základě podnětů různých federací. Kromě toho jejich obsah (tedy principy, historie Internacionály a popis fungování) bude brzo, doufejme, dostupný i v češtině.

Poté nás soudruzi ze slovinské Federacije za anarhistično organiziranje (FAO) informovali o průběhu příprav na Kongres IFA, který se koná každé tři roky a který příští rok proběhne v Lublani. Zatím nebudeme nic moc prozrazovat, protože přípravy ještě nejsou u konce, je ale celkem jisté, že jakožto členové a členky AF se této (tradičně velké a dobře zorganizované) události zúčastníme a z místa přineseme reportáž.

Na sobotním programu bylo také prodiskutování chystaného kongresu světových leaderů G20, který se bude od 30. listopadu konat v Buenos Aires, protiakcí, které se proti němu chystají, a možností zapojení anarchistů a anarchistek – v našem kontextu tedy hlavně zorganizování finanční podpory zadrženým.

„Gédvacítka“ byla posledním bodem sobotní agendy, a tak jsme se jali našim mezinárodním kamarádům a kamarádkám ukázat trochu z anarchistické historie i současnosti pražského Žižkova. Po procházce s naším výkladem (Anarchistická federace doporučuje: pokud chcete jít na hřbitov, ověřte si, že má otevřeno) jsme se vrátili do našeho tajného anarchistického doupěte na večeři (jak jinak než skvělou, opět připravenou kamarády z kuchyňského kolektivu). Po zbytek večera jsme si povídali o všem možném i nemožném, navazovali kontakty a užívali si kamarádskou atmosféru.

Nedělní dopoledne bylo věnováno dvěma důležitým tématům: antisexismu (a tomu, jak ho aktivně uplatňovat v rámci našich organizací) a reflexi aktivit IFA, tedy tomu, jak naše myšlenky prosazovat a propagovat efektivněji a koordinovaněji.

Naše pocity z pražského konspiračního setkání s mezinárodní účastí jsou tedy převážně pozitivní. Ačkoliv se tentokrát žel nemohli zúčastnit delegáti a delegátky některých skupin organizovaných v IFA, pražské setkání bylo podnětné (a doplněné o skvělé veganské jídlo!). Doufáme, že našim jižnějším soudruhům a soudružkám nebyla moc velká zima, a těšíme se na další setkání, které se uskuteční opět za několik měsíců.


Verze pro tisk 17.11.2018 AF-Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy