3x Francie 1968

Jak jsme již před časem informovali v reportu z posledního Existenčního večírku, začátkem listopadu pořádá skupina Kolektivně proti kapitálu (KPK) přednáškové turné na téma „Revoluční Francie 1968: mýtus, realita?“. A na rozdíl od zmíněného večírku nepůjde o diskusi těch, kteří daný rok nezažili, nýbrž o setkání s přímým účastníkem tehdejšího dění. Na okraj dodejme, že obdobnou besedu pořádali KPK již před deseti lety, a to za velkého zájmu posluchačů.

Bude se mluvit zejména o masových demonstracích a devítimilionové generální stávce, které Francii zasáhly v květnu až červenu 1968. Na pozadí těchto událostí pak bude snaha nalézt odpovědi na otázky, jak ale vypadala realita hnutí; o co usilovalo; kdo stávku organizoval, kontroloval, kdo se jí účastnil; jaká byla role odborů a co dělali aktivní pracující; vznikla v rámci hnutí autonomie pracujících a jak vůbec celé hnutí hodnotit.

Na místě bude k dispozici druhé, upravené vydání brožury KPK Květen-červen 1968, Francie: Promeškaná příležitost na autonomii pracujících. Vedle toho bude k dispozici poslední číslo anarchistické revue Existence věnované roku 1968.

A kam můžete na besedu zajít?

6. listopadu v 19:00, Praha – Cross Club (Plynární 23)

8. listopadu v 18:00, Liberec – Komunitní zahrada LIAS (Široká ulice)

9. listopadu v 19:00, Plzeň – Družstevní kavárna Inkognito (Husova 24)