Solidaritu s chilskými feministkami

Anarchistická federace Rosa Negra vyjadřuje bezpodmínečnou solidaritu feministkám a feministům bojujícím po celém Chile za svobodné legální potraty! Podpořit chceme zvláště feministické kolektivy Coordinadora Feminista 8 de Marzo, Coordinadora Feministas en Lucha a další organizace aktivní v tomto boji.

Ve středu 25. července 2018 zaplavilo ulice Santiaga padesát tisíc feministek a jejich sympatizantů bojujících za legalizaci potratů. Pochod byl zároveň připomenutím pátého výročí dne, kdy feministky obsadily katolickou katedrálu během zvláštní bohoslužby vedené arcibiskupem, na níž nechyběli všichni biskupové, politici a primátor metropole. První feministická okupace se stala v Chile milníkem. Feministické hnutí zde od roku 2013 vykvetlo v opravdu masovou záležitost a dnes čile zasahuje do politických debat.

Vzestup feministického hnutí se netýká jen Chile. V Uruguayi byl po letech boje v roce 2012 legalizován potrat do dvanáctého týdne těhotenství. Chile mělo spolu se Salvadorem donedávna nejpřísnější zákony zavedené za Pinochetovy éry. Nepřipouštěly potrat za žádných okolností. V srpnu 2017 kongres schválil novelu umožňující potrat, pokud je naplněna jedna ze tří podmínek: život matky je v ohrožení, plod nemůže přežít, nebo pokud došlo ke znásilnění čtrnáctileté dívky a mladší. Také v Argentině je legalizace potratu na spadnutí, hlasování je naplánované na osmý srpen.

Alondra Carrillo, mluvčí organizace Coordinadora Feminista 8 de Marzo ve svém článku píše: „Již několik let pronásleduje svět přízrak a v tomto případě je to přízrak feminismu.“ Má pravdu. Přízrak feminismu roste a patriarchální nadvláda je den ode dne slabší. Systém útlaku se dostává do úzkých, trpí záchvaty a ti, kteří ztrácejí politickou a ekonomickou moc se uchylují k násilí. V reakci na ženskou emancipaci bylo zformováno Sociální vlastenecké hnutí. Jedná se o partu patriarchálních nacionalistů bojující proti legalizaci potratů a „genderové ideologii“. Jejich šéf, Pedro Kuntsman tvrdí, že akceptují gaye, jelikož nechtějí strkat nos do toho, co lidé dělají v posteli, ale feministky považují za samice, které je nutné sterilizovat. Několik stovek mužů z této fašistické organizace se shromáždilo, aby zablokovali feministický pochod. Ulici postříkali zvířecí krví, napadli organizátorky průvodu a tři ženy pobodali. Ke zmaření lidského života naštěstí nedošlo. Stojíme po boku všech feministek a jejich sympatizantů, kteří dnes pochodují proti fašistickému útoku.

Po tomto neštěstí chilské feministky zaplavily sociální sítě fotkami z masového průvodu s jasným komentářem: „Nebojíme se!“ Nevystraší je fašistické útoky ani lhostejnost policie, přesto že jsou další na ráně. Feministické hnutí si je vědomo toho, že nyní usiluje o změnu legislativy, ale boj za práva žen musí probíhat v ulicích, v sousedství a na pracovišti.

Není cesty zpět! Přízrak feminismu je tu, aby změnil svět.

Zahraniční sekretariát Anarchistické federace Black Rose / Rosa Negra, 26. července 2018

 

Zdroj:
http://libcom.org/news/we-are-not-afraid-chilean-feminism-rises-face-fascist-attacks-28072018