Bikeři a bikerky proti gangsterům (a fízlům)

Bikestormz je svobodná cyklistická iniciativa londýnských dorostenců působící v nejchudších čtvrtích metropole. Funguje od roku 2014 a soustředí se převážně na broušení cyklistického umu, aby ježdění tolik nebolelo a aby se maminky nehněvaly nad rozbitými koleny a lokty. Pořádá také masové cyklojízdy a hlavně zpřístupňuje tenhle úžasný sport mladé barevné chudině. Poslední masová cyklojízda, která se uskutečnila v sobotu 7. dubna upozornila na vzrůstající pouliční násilí gangů a problematický přístup státu. Čtyři tisícovky bikerů a bikerek ovládly ulice Londýna, aby upozornily na kampaň #BikesUpKnivesDown.

Pouliční násilí gangů v Londýně vzrostlo za poslední rok o 6 % a pár dní před cyklo jízdou byla v Tottenhamu brutálně zavražděna sedmnáctiletá Tanesha Melbourne-Blake. Jsou to zvláště barevní chudí dorostenci a dorostenky, kdo se stává obětí pouličního násilí gangů. A je to stát a masmédia, kdo toto násilí přehlíží, jako interní záležitost nepřizpůsobivých kriminálníků. Stává se, že policie případ vraždy v chudinské čtvrti odloží a pokud nikdo nenaléhá, s žádným vyšetřováním se neobtěžuje. Do chřtánu gangů žene mladé životy strukturální třídní nerovnost a institucionální rasismus. Jejich startovací čára je holt proklatě daleko. Pokud policie nad násilím gangů mávne rukou, ještě to jde. Když se totiž stát pouští do boje proti pouliční mafii, plošně cílí na barevnou mládež z vyloučených čtvrtí (nezřídka i na výrostky na bikrosech), která je nejčastější obětí gangů, místo toho aby si došlápl na velké ryby. Klíč je primitivní, čím vyšší kriminalita, tím víc fízlů v ulicích. Fízlové ale s kriminalitou nebojují. Jen obtěžují mládež v teplákách, šacují a když objeví v kapse géčko, hurá s malým mafiánem na služebnu. Změnu "překvapivě" nepřinesl ani první muslimský primátor Sadiq Khan, žolík státotvorné levice a antirasistů voličů. Zrovna minulý týden proběhla na jihozápadní periferii razie, která si kladla za cíl rozbít jádro jednoho z vraždících gangů. Jenže v poutech skončili zase dorostenci. Nejmladšímu bylo teprve čtrnáct let.

Bikestormz se s tímhle snaží zatočit. Masmédia si jako neoddělitelná součást problému akci samozřejmě vysvětlila po svém. Fotografii která ikonicky obletěla sociální sítě, na níž výrostek v čele cyklojízdy předjíždí na bikrosu manuálem strážníka, prezentují jako symbolickou jednotu mezi chudou mládeží a policií. Nenechte se vysmát.

Zdroj: http://libcom.org/blog/ending-cycle-violence-youth-led-bike-movements-london-challenging-gang-culture-today-170420