Naše dělohy v restituci nedostanete

V sobotu 7. dubna prošlo centrem prahy asi 4000 odpůrců potratů na tradičním pochodu, který kombinuje katolické zpátečnictví a nacionalistický sentiment. Jako obvykle se tato konzervativní přehlídka neobešla bez odezvy svobodomyslných jedinců. Těch se sešlo několik desítek s velkým žlutým transparentem „Stát. Národ. Patriarchát. Sračka“ a cedulemi, na nichž stálo např. „Buď queer“, „Bůh je trans“, „Legální potrat = jediný bezpečný potrat“, „Josef, Bůh a Maria = polyamorická rodina“ či „Naše dělohy v restituci nedostanete“. Svou akci nazvali Slet čarodějnic a pořádal ho imaginární Institut pro magii a svobodu. Nechyběly letáky k rozdávání kolemjdoucím i účastníkům Národního pochodu pro život a rodinu, který zaštiťují takové „elity“ jako kardinál Dominik Duka či Miloš Zeman a jehož cílem bylo dle organizátorů „poděkování rodinám, které jediné mohou zvrátit vymírání českého národa“.

Odpoledne pak asi třicet lidí na malou chvíli zablokovalo trasu bigotního pochodu. Antifašistky a antifašisty v čarodějnickém, tj. v černém a s košťaty, z ulice ale vytlačili policejní těžkooděnci, přičemž jednoho z blokádníků zranili. Následně probíhala perlustrace přítomných odpůrců nacionálního a náboženského tmářství, které policajti drželi na místě, dokud konzervativní pochod nedorazil na Václavské náměstí, kde měl končit.

Tam proti jeho protipotratové agitce protestovala další skupina lidí. Někteří vylezli na sochu sv. Václava a vyvěsili transparent s nápisem „Ježíš nám dal svobodu, neberme ji ženám. Život lásce, smrt klerofašismu“. Čtyři z nich policie zajistila a převezla na nedalekou služebnu. U ní pak proběhla menší solidární akce za propuštění zadržených.