Odpadledne a Ječel

Sobotní odpoledne 7. dubna svým slunečným počasím přímo vyzývalo k procházce. Pokud jste se ten den procházeli v Plzni, mohli jste to vzít podél Radbuzy a skončit na Papírně, kde od tří odpoledne začal benefiční festival s dětsky hravým názvem Odpadledne a Ječel.

Tato benefiční akce iniciovaná jedním místním tetovacím studiem si vzala za cíl finančně podpořit dvě aktivity. Tou první je Handipet Rescue, útočiště pro handicapované, nemocné, týrané a opuštěné psy a kočky, nacházející se v rodinném domku mezi Mělníkem a Prahou. Tou druhou je kolektiv Resurp crew, o kterém jste mohli slyšet v souvislosti s obsazením objektu Šatovka v pražském Šáreckém údolí, k němuž došlo začátkem února. Členové a členky Resurp crew tehdy odolávali v mrazivém počasí několik dní na střeše budovy policejní snaze o jejich odstranění, aby mohl objekt, jenž se nachází ve vlastnictví městského obvodu Praha 6, dál „vesele“ chátrat. Následně čelili soudnímu řízení, proti jehož rozsudku se odvolali.

Užívání si sluníčka na lavičkách mohli návštěvníci plzeňské benefice kombinovat s posezením uvnitř Papírny, kde za zvuku tetovacích strojků probíhal workshop sítotisku v podání Punx23 nebo se tu dalo zalistovat v publikacích od Nakladatelství Anarchistické federace, popřípadě si je rovnou pořídit, stejně jako materiály z distra vydavatele místního punkového plátku Rawzin. K dispozici bylo také čerstvé číslo dalšího plzeňského zinu Kawakamiho rýže. Někdo si krátil chvíli obdivováním práce tatérů a tatérek, jiní zase sledováním dokumentů o počátcích tekno scény v Česku či o demonstrativních squaterských akcích v Praze.

Po osmé hodině večer přehlušila vrnění strojků živá hudba. Hudební program odstartovala znojemská skupina Rozruch následovaná kapelami Dis-k47, Jack Presott, Vole, Ghettoblaster, Ficken Leben a Mrnbdy. Bylo skvělé, že se nakonec organizačně spojily dva na tento den plánované koncerty a netříštily se tak zbytečně síly.

Benefit splnil svůj účel, vybralo se dohromady 48 000, z čehož víc než dvě třetiny byly příspěvkem od přítomných tatérů, kteří se vzdali honoráře ve prospěch výše uvedených aktivit. Na Handipet Rescue putovalo 36 000 a Resurp crew si odvezla 12 000. Tento úspěch byl hned motivací k tomu začít plánovat další takovou akci na letošní podzim.