USA: desetitisíce kantorek v divoké stávce

Na začátku tohoto týdne zastavily práci desetitisíce kantorek, kantorů a školního personálu v Oklahomě a Kentucky. Na jejich podporu vyšli do ulic sousedé, rodiče i děti. Pedagogický i nepedagogický personál se nejprve vzepřel šéfům a poté i odborové a státní byrokracii v Západní Virginii. Odpor se rychle šíří do dalších států.

Vzpurné kantorky vyšly v Západní Virginii do ulic už v únoru, když odboroví předáci vyhlásili „období klidu“. Ulicemi zněla hesla jako „Prodali nás!“, „Kde jsou odbory?“, „Ještě není konec!“. Stávkující jasně vyjádřili, že žádné období klidu po předešlých oficiálních stávkách nemůže přinést řešení. Dne 28. února se totiž předáci a politici dohodli, že budou mzdy navýšeny o pouhých 5 % a prostředky na program zdravotní péče budou zmrazeny na stávající úrovni. Dohoda přijatá bez účasti těch, kterých se týká, se setkala s okamžitým rozhořčením. Stávkující nyní oprávněně pohlížejí na odborovou byrokracii jako na prodejný element. Kantorky organizované v anarchosyndikalistickém svazu Průmysloví dělníci světa (www.iww.org) se vyjádřily následovně:

„Zatímco se nám vedení snažilo tuto dohodu podstrčit jako vítězství pro učitele v celém státě, ti, co byli ve stávce od 22. února, tento kompromis absolutně odmítají. Obrovský počet zaměstnanců veřejné sféry hlasoval na stránkách West Virginia Public Employees UNITED v neprospěch dohody. Při posledním sčítání hlasů dohodu jednoznačně odmítlo přes tisíc voličů, zatímco více než čtyři stovky se vyjádřily v tom smyslu, že dohoda je dobrý začátek, ale nestačí, a pouze 21 lidí dohodu akceptovalo.

Pracující v tomto státě ukázali sebeorganizační potenciál řadové členské základny, která si své záležitosti dokáže spravovat sama. Mnoho řadových odborářů podniklo přímé akce, ještě než byrokracie vyhlásila oficiální stávku. Pracující tohoto státu odmítají a budou odmítat jakýkoliv kompromis s touto reakcionářskou legislaturou.“

Tímto odhodlaným počínáním se nyní inspirovali i lidé pracující ve školství z Oklahomy a Kentucky. Divoké stávky reflektují vzrůstající hněv pracujících ve Spojených státech. Je namířen proti neoliberalismu v režii demokratů, konzervativců i trumpistů, stejně jako proti přizdisráčství odborové byrokracie. Řadové odborářky navíc dokázaly zkoordinovat své akce napříč třemi státy, což je pro vyznavače a vyznavačky svobodných samosprávných struktur jistě velký příslib do budoucna. V Oklahomě akce podpořili i odboráři z kovozpracujícího průmyslu.

Nárůstu sympatií ke zdola organizovaným strukturám si všímá i nejčtenější z buržoazních plátků The New York Times: „Tisíce učitelů v Oklahomě a Kentucky vstoupily v pondělí ráno do stávky a na protest proti krácení mezd, benefitů a rozpočtů uzavřeli školní budovy. Přidali se tak k hnutí, které se dříve zrodilo a rychle rozšířilo v Západní Virginii. Protestující učitelé v Oklahomě obklopili Kapitol a skandovali: „Žádné peníze, žádná budoucnost!“ Místní učitelka Katrina Ruff nesla ceduli s nápisem „Díky, Západní Virginie“. K tomu prohlásila: „Dali nám odvahu, abychom se postavili za svá práva.“ Rostoucí nadšení ukazuje, že odborářský aktivismus nabírá novou, zdola organizovanou podobu.“

,Naše odbory byly natolik oslabeny, že jim mnoho učitelů už nedůvěřuje,‘ řekla Noah Karvelis, učitelka hudební výchovy ze základní školy v Tollersonu poblíž Phoenixu a lídr hnutí, které se nazývá #RedforEd, podle červených triček, která si protestující učitelé po celé zemi oblékají.“

Oklahomští politici se vzpurné kantorky pokusili uchlácholit příslibem nárůstu mezd o šest tisíc dolarů ročně, což činí zhruba 16% růst v závislosti na zkušenostech. Jenže kantorky požadují deset tisíc, k tomu zvýšení mezd nepedagogického personálu a zvýšení rozpočtu pro školy. Asi 200 z 500 škol ve státě Oklahoma vstoupilo v pondělí do divoké stávky. V Kentucky, kde jsou platy lepší, se kantorky zaměřily na seškrtávání důchodů. Očekává se, že vlna divokých stávek brzy políbí břehy Arizony, kde zaměstnanci ve školství dostávají ty nejnižší mzdy z celých Spojených států.

 

Zdroj:
http://libcom.org/news/oklahoma-kentucky-tens-thousands-strike-03042018

https://itsgoingdown.org/wildcat-roars-west-virginia-teachers-stay-strike/