Bělorusko: odsouzený anarchista drží hladovku - aktualizováno

Ve středu 11. října vynesl městský soud v běloruském městě Baranoviči rozsudek nad ruským anarchistou Petrem Rjabovem. Moskevský filozof-anarchista, historik, docent na katedře filozofie Moskevské městské pedagogické univerzity dostal šest dní za porušení veřejného pořádku neboli drobné výtržnictví, kterého se měl dopustit „šířením extremistických materiálů“. Za ty byl označen běloruský anarchistický časopis Svoboda nebo smrt, konkrétně výtisk č. 6 z roku 2007. Skutečným důvodem udělení trestu byla evidentně Rjabovova přednáška o anarchistickém hnutí v Baranovičích. Rjabov byl zatčen v noci na 11. října na nádraží v Baranovičích, odkud chtěl jet do Moskvy.

Rjabov měl v Bělorusku více přednášek o historii anarchistického hnutí, jedna se konala 9. října v Grodnu. Tu ovšem narušila policie, která perlustrovala a zadržela řadu posluchačů i samotného přednášejícího. Jak důvod uvedla účast na nepovolené masové akci.

Po vynesení rozsudku vyhlásil Petr Rjabov hladovku.

V pondělí 16. října večer Petra Rjabova propustili a v policejním doprovodu posadili na vlak do Smolensku. Běloruská milice, která rozhodla o deportaci, mu zároveň zakázala vstup do Běloruska na deset let.

Zdroje:

https://pramen.io/ru/2017/10/petra-ryabova-osudili-na-6-sutok/
https://avtonom.org/news/osuzhdyonnyy-na-6-sutok-filosof-anarhist-obyavil-golodovku
https://avtonom.org/news/oblava-na-lekciyu-petra-ryabova-v-grodno
https://pramen.io/ru/2017/10/petra-ryabova-osudili-na-6-sutok/