Jak na Nový rok…

V lednu voda - věčná škoda

Ve Francii uvítali nový rok už tradiční formou sociálního protestu chudinských čtvrtí: na různých místech v zemi bylo pode indymedií zapáleno 945 aut, což je o 17,5 % více než loni. (Naše světové bulváry mají větší obrázky i čísla.)

K závažnějším střetům s policií nedošlo, zadrženo bylo 454 lidí a 301 z nich bylo dovedeno až na služebny. Na tuto silvestrovsko-novoroční veselici získalo angažmá více než sto tisíc policistů, vojáků, hasičů a příslušníků civilní obrany.

 

 

V lednu mráz těší nás

Příchod nového roku se už počtvrté slaví v Helsinkách festivalem „Děda Mráz proti Putinovi“. Víkend 7.–8. ledna je věnován bilanci loňského aktivismu v Rusku, Finsku i jinde: například feministické knihovně, fungující už pět let v Petrohradě, nebo možnostem vzdoru v realitě putinovských represí, které ani v nejmenším nepolevily od masových protestů v roce 2011.

 

 

Jaký leden, takový červenec

V Číně se slaví příchod lunárního nového roku a lidé odjíždějí na svátky z pracovní otročiny za svými rodinami. Když jim ale zaměstnavatelé nedají výplatu, vracejí se domů s takovým pocitem ponížení, že se nelze divit čerstvé statistice: za rok 2016 bylo kvůli nevyplaceným mzdám v Číně zabito osmnáct zaměstnavatelů. Dvě třetiny těchto zoufalých činů spadají právě na konec roku. Úřady proto doporučují zaměstnavatelům alespoň před koncem roku mzdy opravdu vyplácet.

 

 

Šťastný Nový rok.

 

Zdroje:

https://linksunten.indymedia.org/de/node/200399

http://avtonom.org/news/dobro-pozhalovat-na-festival-ded-moroz-protiv-putina-iv-v-helsinki

http://www.aitrus.info/node/4853