Město pro lidi, ne pro zisk!

Heslo z nadpisu stálo na hlavním transparentu demonstrace, kterou na neděli 30. října 2016 svolala do Ostravy místní antiautoritářská iniciativa Probuď domy. Akce měla poukázat zejména na praktiky společnosti RPG Byty, která je podle organizátorů protestu „symbolem zločinné privatizace státního majetku, která bolí dodnes“. Ti mimo jiné připomínají také skutečnost, že v roce 2015 byla tato firma za nepřehledných podmínek prodána na klíč vytvořeným firmám, které přes prostředníky v Lucembursku a Holandsku vlastní obří americký investiční fond Blackstone. Ten je po světě znám tím, že přichází do upadajících regionů, aby využil decimace pro vlastní finanční prospěch.

Společnost RPG Byty v Ostravě pravidelně zvyšuje nájmy, vytváří segregované lokality a do domů ve svém vlastnictví navíc prakticky neinvestuje. Výsledkem je stále horší a zanedbanější bydlení. Jediné investice do bytového fondu jsou financovány z eurodotací. Výjimku tvoří několik lukrativních adres, z nichž by firma RPG měla ráda luxusnější bydlení pro majetnější. Přestože se společnost odvolává na volný trh, nájmy v bytech RPG jsou vyšší než ty čistě tržní. RPG má v regionu monopol na bydlení a ceny si může určovat sama. V chudém regionu, kde je hodně důchodců, to má katastrofické následky.

Demonstrace začala hodinu po poledni v ulici Žofinská, kam za tímto účelem dorazila přibližně stovka lidí. K vidění byly transparenty „Všechnu moc imaginaci“, „Klíč máš ty. Probuď domy“, „Domy bez lidí. Lidé bez domova“ nebo „“RPG smrdí. Byty lidem“ a mnoho cedulí s různými hesly, jako „S bydlením se nekšeftuje“, „Kapitalismus (někdy) může za vaše posraný životy“, „Spekulace není legrace“ apod. Nápis „Klinika stojí za Ostravou“ pak odkazoval k iniciativě pražského autonomního centra na podporu ostravské demonstrace.

Místní kolektiv Food not Bombs zajišťoval občerstvení. Probuď domy tu měli petiční stánek a distribuovali brožuru „Město lidem“, která vysvětlovala širší souvislosti gentrifikace i praktiky korporace Blackstone. Mezi prvními promluvila novinářka Saša Uhlová, která již přibližně dva roky pozorně sleduje dění kolem spekulací s byty v Ostravě.

V čele následného průvodu městem, který měl podobu street party v doprovodu pojízdných sound systémů, šlo několik mimů s košťaty a kyblíky, kteří symbolicky čistili město od spekulací s bydlením. Skandovalo se mnoho tematických hesel jako „RPG vyvlastnit“ či „Město lidem, my zas přijdem“, až se došlo k budově společnosti RPG Byty. Tam zazněly další proslovy. Vystoupili tu Jan Májíček ze SocSolu, Monika Horáková ze Strany zelených, Jan Snopek z Platformy pro sociální bydlení, člověk promlouvající o svých zkušenostech s kritizovanou firmou, v jejímž bytě bydlí. Živou hudební vložku obstaral punkový písničkář Daša fon Flaša.

Před budovou RPG byly vyvěšeny ručně psané vzkazy pro tuto společnost. Lidé v kostýmech před jejím sídlem zametali, problém ale nastal, když se jeden z nich pokusil čistit i skleněné dveře. Ty nakonec před okenou ochránil kordon městské policie. Přesto byly policisté poměrně klidní, mnozí z nich totiž dobře vědí, a přiznali to, jaká svinstva RPG dělá.

Nevýhodou bylo, že téměř nedorazili ti, kterých se problém nejvíce týká, tedy nájemníci. Podle organizátorů mají strach. Není divu, když se později zjistilo, že se akce v utajení účastní i člověk přímo z RPG.

Demonstrací ale protesty nekončí. Další se konal hned druhý den, v pondělí 31. října, kdy se skupina asi deseti aktivistů dostala do budovy společnosti RPG a se smetáky a čisticími prostředky pokračovala v happeningu čištění Ostravy od spekulací s byty. Dobře informovaný zaměstnanec firmy v obleku, který předchozí den monitoroval demonstraci, zavolal policii a přítomné se pokusil uchlácholit příslibem, že si je v klidu vyslechne mimo budovu. I když na návrh oproti původnímu plánu přistoupili, na své dotazy nakonec skutečné odpovědi stejně nedostali.

Související odkazy:
Fotoreport: Firma RPG už Ostravě smrdí
Čistíme město od spekulací s bydlením
Úklid v RPG, zatím nanečisto
Po Bakalovi může být ještě hůř