Rusko: živelná stávka pomohla

Ve dnech 25. a 26. února asi tři stovky zaměstnanců drůbežárny u Moskvy stávkovaly s požadavkem na vyplacení dlužných mezd. Díky stávce vedení podniku ustoupilo a začalo lidem vyplácet, co jim dlužilo.

Stávka začala kvůli tomu, že zaměstnanci drůbežárny nedostali mzdu už čtyři měsíce. Když nic nepomohlo, zastavili práci (pouze expedici, o zvířata se starali dál). Když stávka pokračovala i druhý den, přijel náměstek okresní správy s šéfem podniku, které uvítalo skandování: „Výplatu!“

Po půlhodinovém jednání stávkujících s vedením drůbežárny došlo k částečné dohodě a byl sestaven a potvrzen harmonogram splácení dlužných platů, jehož dodržování bude kontrolovat okres a sami zaměstnanci. „Zatím jsme na to přistoupili. Pokud nám nezačnou podle dohody vyplácet mzdy, budeme ve stávce pokračovat,“ řekla jedna z pracovnic podniku.

Okresní úředník komentoval dosavadní jednání vedení podniku jako „nesmysl“. Vedení slíbilo okamžitou nápravu. Jedná se zhruba o pět milionů rublů (1 650 000 korun). Za dalších pár dní byly podle úředníka vyplaceny mzdy za listopad a začal se proplácet prosinec.

Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/4577