Jsme s Klinikou!

Anarchistická federace tímto vyjadřuje svou solidaritu s autonomním sociálním centrem Klinika, které se včera 6. února stalo terčem útoku fašistů, oslavujících ten den v Praze vznik hnutí Pegida a stavějících se za starý nacistický ideál „pevnosti Evropa“ v rámci demonstrací pořádaných hnědou koalicí xenofobních stran a iniciativ.

Vůdcové těchto organizací hlásali na náměstích nenávist vůči těm, kteří prchají před válkami a bídou ze svých domovů, stejně jako proti lidem, kteří se jim snaží v jejich těžké cestě pomáhat, proti lidem, kteří se staví na odpor jejich nenávistné politice. Jejich výzvy padají na úrodnou půdu, nemálo lidí, včetně některých politiků, opakuje iracionální nesmysly o uprchlících coby řízené invazi, údajným vlastizrádcům jsou směřovány vulgarity a výhrůžky násilím a likvidací. Odtud je už jen krok k jejich realizaci. Není tedy divu, že častým terčem výhrůžek a ojedinělých útoků se stalo i autonomní sociální centrum Klinika, které se nachází v Jeseniově ulici v Praze 3. K tomu nejagresivnějšímu došlo právě včera.

Na dvě desítky neonacistických chuligánů po skončení demonstrací fašizujících sil dorazily k budově Kliniky, na kterou zaútočili dlažebními kostkami a pokusili se ji zapálit. Na rozdíl od policie, která měla ten den pohotovost a byla takřka všudypřítomná, byl záměr neonacistů kolektivu Kliniky jasný hned, jak se dozvěděl, že se tato bojůvka vydala během svého tažení Prahou od Hlavního nádraží na Žižkov.

Výsledkem řádění neonacistů jsou rozbitá okna a škody od ohně ve vestibulu budovy. Oheň pomohli likvidovat hasiči, záchranáři odvezli k ošetření jednu osobu, která byla zraněna vhozeným předmětem. Je velké štěstí, že se požár více nerozšířil a nedošlo tedy k vážnějším zraněním osob nacházejících se v budově, či dokonce k jejich usmrcení.

S tím by si ale asi příliš nelámali hlavu lidé, kteří chodí tleskat na náměstí návrhům, aby na hranicích „pevnosti Evropa“ byly stříleny rodiny prchající před útrapami války, a všechny „vlastizrádce“ by nejraději viděli na šibenici, s jejichž maketami se v létě producírovali při jednom ze svých pochodů Prahou.

Velmi oceňujeme odhodlání Kliniky nepodlehnout výhrůžkám ani fyzickým útokům a nadále pokračovat v organizování pomoci uprchlíkům u nás i v zahraničí. Pevně stojíme za Klinikou a proti všem, kteří si přejí její likvidaci, ať už jde o fašisty, represivní složky či některé místní politiky, kteří se rádi svezou na xenofobní vlně.

Vyzýváme všechny, kterým není lhostejný osud tohoto jedinečného centra, fungujícího na principech solidarity, vzájemné pomoci a bezpeněžních vztahů, stejně jako osud společnosti, kde je v současnosti dopřáváno sluchu silám, které představují nové formy fašismu. Dorazte podpořit Kliniku dnes v 15.00 přímo k budově (více ZDE) a organizujte informační, solidární a benefiční akce na podporu Kliniky, například v rámci Dne pro Kliniku, který byl vyhlášen na 20. února.

Proti fašismu a xenofobii!
Na podporu autonomních projektů!
Za pomoc lidem v nouzi!
Naší zbraní je solidarita!

Související odkazy:
Vyjádření kolektivu Kliniky k dnešnímu napadení autonomního sociálního centra
Statement of Klinika collective about attack on the autonomous social centre

Autonomní sociální centrum Klinika:
https://www.facebook.com/klinika451
http://klinika.451.cz/