Anarchistická federace

Zahřej uprchlíka

Zpráva o kulturně-benefiční akci, která se konala 17. listopadu na pražské Klinice.

Klinika

Pro ty, kteří si chtěli odpočinout, podiskutovat či se trochu kulturně vyžít po demonstraci na podporu uprchlíků a proti xenofobii, byl v žižkovském autonomním sociálním centru Klinika připraven od 17.00 benefiční minifestival nazvaný „Zahřej uprchlíka“.

O občerstvení se postarali žižkovští „GoreBoys“ zajištěním zásob z kontejnerů supermarketů a přípravou veganské verze chilli con carne a banánovo-kakaové buchty. Vše za benefiční příspěvek, který stejně jako benefiční vstupné putoval na stejnojmenný projekt „Zahřej uprchlíka“, zajišťující zdánlivě banální věc – teplé oblečení pro ty, kterým mnohdy nezbylo nic, ani teplé ponožky. Zima přichází a na Balkáně dovede být obzvláště krutá. Za večer se takto vybralo na pomoc běžencům neuvěřitelných 10 000 korun.

Průběh akce popsal hezky jeden z pořadatelů: „Bylo skvělé vidět těch zhruba 150 lidí, kteří si nenechali znechutit 17. listopad a dorazili aktivně podpořit dobrou věc. Motivační diskuse ,Jak (ne)uspořádat koncert‘ předčila naše očekávání a motivovala minimálně všechny diskutující. Milan Kohout ve své hodinové přednášce připomenul, že performance a umění obecně má být na straně lidí, ne na straně kýče a pozlátka; že antifašismus, antirasismus a antixenofobie není politický názor, ale občanský-lidský postoj. Italské kapely LVTHN a Macerie rozpoutaly peklo temnější než tahle doba. Básnící mp, Polívka, Ticho a Zell pohladili po duši slovem i skutkem.“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)