17. listopadu do Prahy

V úterý 17. listopadu se v Praze na několika místech chtějí sejít xenofobní pravicoví populisté z různých spolků. Spojuje je jedno – jako řešení tzv. uprchlické krize nabízejí nacionalismus. Ve stejný den budou demonstrovat také zastánci přijetí uprchlíků. Také mezi nimi se někdy objevují tendence dát nacionalismu pozitivní obsah. Nacionalismus není a nemůže být řešením uprchlické krize ani ničeho jiného. Je na nás, jestli dokážeme proti představě pravicových populistů o „Evropě národů“ postavit progresivní představu solidární Evropy bez hranic a národních států. O to více, když poslední zbytky legitimity českého státu umírají na plotě lágru v Bělé pod Bezdězem. Vytvořme společně antinacionalistický blok v rámci „prouprchlické“ demonstrace 17. listopadu!

K výzvě Iniciativy Ne rasismu! (INR) k vytvoření antinacionalistického bloku se připojili:
- Anarchistická federace
- Severočeská anarchistická federace
- Autonomní sociální centrum Klinika

Sejdeme se ve 12 hod. na zahradě autonomního sociálního centra Klinika a vydáme se společně na místo začátku demonstrace „Tahle země patří všem: Refugees welcome“. Ta je svolána na 13.00 na pražské náměstí Míru. Podle svých časových možností se můžete přidat k antinacionalistickému bloku klidně až tam či v průběhu celé demonstrace.

Co náš blok chce:
1) Chceme se přidat k demonstraci „Tahle Země patří všem: Refugees welcome“ a společně hlasitě vyjádřit podporu uprchlíkům a uprchlicím.
2) Chceme se společně postavit nacionalismu, xenofobii a fašismu prostupujícímu společností.
3) Chceme na demonstraci vytvořit blok pro ty, pro které národnostní identifikace není důležitá. Blok, který nepoužívá národnostní symboliku.
4) Chceme otevřít diskusi o patriotismu, nacionalismu a antinacionalismu.
5) Chceme demonstraci různorodou, barevnou a hlasitou.

Co náš blok nechce:
1) Nechceme narušovat chod demonstrace „Tahle Země patří všem: Refugees welcome“.
2) Nechceme vylučovat nikoho ze společného boje proti fašismu.
3) Nechceme vytvářet konflikty mezi těmi, kteří se v houstnoucí společenské atmosféře nebojí vyjádřit podporu uprchlíkům a uprchlicím.
4) Nechceme, aby se argumentovalo národem, národními zájmy, národní příslušností apod.
5) Nechceme moralizovat.

Událost na FB:
Nacionalismus není řešení: Antinacionalistický blok na prouprchlické demonstraci 17. listopadu

Prohlášení INR k akci:
Nacionalismus není řešení: Výzva k vytvoření antinacionalistického bloku na prouprchlické demonstraci 17. listopadu

Po skončení demonstrace můžete navštívit autonomní sociální centrum Klinika, kde se bude konat od 17:00 až do půlnoci benefiční minifestival „Zahřej uprchlíka“ – více informací na FB události ZAHŘEJ UPRCHLÍKA - BENEFIČNÍ MINI-FESTIVAL (koncert / poezie / diskuze / film)