AK Press žádá o pomoc

„Ani v nejmenším nemáme strach z ruin... Neseme si nový svět v našich srdcích.“
          Buenaventura Durruti

Anarchistické nakladatelství a distribuce AK Press momentálně odklízejí trosky po velkém požáru.

Dva lidé jsou mrtví a desítky lidí zůstaly bez domova poté, co v sobotu 21. března v západním Oaklandu oheň zpustošil dva činžovní domy. Tyto dvě oběti byly nalezeny v jednom z bytů v budově na 24. ulici a asi 30 dalších bylo evakuováno, řekl šéf oaklandské požární jednotky Geoff Hunter. Oheň vypukl asi ve 3 hodiny ráno v bývalé zbrojnici Národní gardy, nyní přestavěné na bytové jednotky ve dvou oddělených budovách, obrácených na 23. a 24. ulici, mezi San Pablo Avenue a Martin Luther King Jr. Boulevard. Oheň se rychle rozšířil přes střechy i na některé sousední budovy. Příčinou požáru byla pravděpodobně nešťastná náhoda, řekl Hunter, ale celá věc je ještě ve stadiu vyšetřování.

Sousední zděná budova na 23. ulici je domovem aktivistů a umělců, sídlí zde také dvě nezávislé iniciativy, nakladatelství AK Press a tiskařský podnik 1984 Printing, které se obě nacházejí v prvním patře. Oba podniky utrpěly značné škody díky vniknutí vody do svých knižních fondů a zařízení.

AK Press je kolektivně spravované anarchistické nakladatelství a distribuční společnost, 1984 Printing nabízí ofsetový tisk a digitální tisk na recyklovaný papír na bázi sóji a recyklovaného inkoustu a vazbu knih bez živočišných komponent.

Nejlepší formou pomoci je finanční příspěvek. Na stránkách AK Press se k tomu píše:
„Stále neznáme přesný rozsah škod, míru zničení skladovaného nákladu a také jak dlouho bude naše práce stát, než se zase postavíme na nohy. Víme ale, že jsme ztratili hodně a že dokonce i v dobách, kdy se nám dařilo dobře, jsme potřebovali nějakou finanční podporu. Proto zvláště dnes, když nemůžeme normálně pokračovat v naší každodenní činnosti, pomůže každá maličkost. Nejlepší cestou, jak nás podpořit, je stát se členem Friends of AK Press, s pravidelnou měsíční subskripcí, z níž jdou peníze přímo na účet nakladatelství, a za tyto pravidelné příspěvky vám pošleme každou knihu, kterou vydáme. Formu členství si můžete zvolit podle možností, které nabízí sloupek vpravo na naší webové stránce.“

Pro jednorázový příspěvek solidární pomoci můžete využít červené tlačítko „MAKE A DONATION“, které naleznete ZDE.

Je tu ale dost dalších lidí, kterých se oheň dotkl a kteří také potřebují pomoci. Níže jsou uvedeny linky na kampaně podporující ostatní podniky a nájemníky domu:
1984 Printing Fire Recovery Fund
Jason Willer's Fire Relief Fund
David Hilliard Fire Relief Fund
Memorial Service for Davis Letona

Sledujte webové stránky AK Press, kde budou aktualizovány informace, jak postupuje odstraňování škod a renovace.

„Moc děkujeme za každou podporu a nabídky pomoci a také děkujeme všem, kteří osobně přišli přiložit ruku k dílu. O všech formách pomoci vás budeme na našem webu nadále informovat. Je skvělé vědět, kolik lidí nás podporuje v tom, co děláme,“ vzkazují AK Press z Oaklandu.

Zdroje:
http://www.akpress.org/fire-relief.html
http://www.contracostatimes.com/breaking-news/ci_27759253/oakland-fires-at-two-apartment-buildings
http://www.firehouse.com/news/11891762/two-dead-dozens-displaced-in-oakland-calif-apt-fire