Anarchistická federace

Kliniku lidem, ne policii!

Reportáž z demonstrace na podporu autonomního sociálního centra Klinika. Protest proti prázdným domům v závěru napadly prázdné hlavy v helmách. Ale odpor žije a boj pokračuje!

Autonomní sociální centrum Klinika prožilo od 29. listopadu několik dní nabitých prací, sounáležitostí, zábavou a společným cílem. Radost mimo rámec kapitalistických vztahů ale v tomto režimu není žádoucí, a tak policie demonstrovala (pokolikáté už?) svou sílu a moc a dlouhodobě nevyužívaný objekt uvedla 9. prosince zpět do stavu bezúčelného chátrání.

Na jedné straně prázdné domy a na straně druhé lidé bez domova a lidové iniciativy bez prostoru. Odmítnutí této zvrácenosti vládnoucího principu soukromého vlastnictví a touha po místě, které by fungovalo naopak na principech svobody, rovnosti a solidarity, to byly důvody, které v sobotu 13. prosince svedly dohromady skoro tisícovku lidí.

Ve dvě hodiny odpoledne se na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze začaly na ohlášené demonstraci scházet davy lidí, aby podpořily projekt autonomního sociálního centra Klinika. K vidění bylo mnoho vlastnoručně vyrobených piketů či transparentů (např. „Každé město potřebuje svoji kliniku“, „Víc kultury, míň dozoru“, „Klinika zůstane“), k dostání byla i solidární trička s několika motivy Kliniky. Pro hladové demonstranty a demonstrantky tu měl kolektiv Kuchařky bez domova připraveno jídlo.

Krátce po projevu mluvčího projektu Klinika, Arnošta Nováka, o probíhajícím jednání s úřady se začalo formovat čelo průvodu. Příjemnou atmosféru umocňoval samba band v přední a soundsystém v zadní části demonstrace. Za skandování „Klinika žije“, „Život Klinice“, „Prázdné domy, prázdné hlavy“, „Kliniku lidem, ne policii“ či „Hop hop hop, squaty patří na Žižkov“ procházel průvod spletitými ulicemi této pražské čtvrti. Další rozměr mu dodávala podpora od lidí z okolních balkonů a oken. Postupem času tvořilo průvod až tisíc lidí.

Zizkov

S nastupující tmou dorazili demonstranti až k prázdné budově Kliniky, kde se volně rozlili před vchodem a v parku kolem domu. Byl přečten poslední projev a demonstrace byla následně oficiálně ukončena. Na místě však mnozí zůstali, hrál samba band a panovala dobrá nálada po úspěšné demonstraci. Po chvíli se davem roznesla zpráva, že Klinika je otevřena, několik desítek lidí se tak nahrnulo dovnitř, zatímco ostatní stáli v klidu před domem.

To byl ovšem signál pro policii, která nelenila, a velitel zásahu s několika členy „anti“konfliktního týmu šli vykázat lidi ven. Zároveň už nadšeně přiklusávala jednotka těžkooděnců, kteří začali dav stísněný před vchodem napadat pěstmi a teleskopickými obušky s cílem dostat se k budově. To se jim za nesouhlasného křiku mlácených i nemlácených lidí nakonec podařilo. Zde už také po výzvě policie lidé za zvuků samba bandu opouštěli Kliniku.

Zizkov

Nastoupení policajti zřejmě neměli dost, tak začali agresivně strkat do několika lidí, co zrovna vycházeli z budovy či jen stáli poblíž. Přítomný velitel zásahu se pokoušel situaci slovně zklidnit, ale kvůli jeho tupé argumentaci se mu dostávalo převážně posměšků. Několikrát také zazněla výzva od lidí před domem, aby policie opustila Kliniku, že se o ni postarají, když to stát posledních pět let nezvládal.

Policie po pár minutách začala před vchodem natahovat pásku, aby mohla vytvořit uličku pro příjezd vlastníka, který si měl vchod ještě ten večer zabezpečit. Toto jednání ovšem skončilo poté, co jeden z policajtů zákeřně napadl mluvčího iniciativy Arnošta Nováka úderem do tváře. Ve své oblíbené činnosti pokračoval domlacováním napadeného na zemi. O nerušenou „práci“ se mu staralo kolečko dalších policajtů, kteří museli čelit lidskému řetězu, jenž se kolem nich utvořil a požadoval propuštění napadeného.

Zizkov

S jídlem roste chuť, a tak policie na nic nečekala a začala všechny mlátit hlava nehlava a strkat ze svahu nad silnicí. Při tomto útoku bylo zraněno obušky či pěstmi několik dalších lidí. Tímto způsobem byli všichni vytlačeni z chodníku vedoucího ke vchodu. Na parkovišti před policejním autem se zadrženými vsedě blokovalo několik lidí jeho odjezd. Žižkovskou ulicí blikaly modré majáky antonů a na místo se začaly sjíždět první sanitky, které zavolali sami protestující.

Situace se po čase uklidnila a zbytky lidí vyrazily hledat služebnu policie, kam byli odvezeni zadržení. Po chvíli se podařilo zjistit, že většinu lidí sanitky po zásahu policie odvezly do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kam se také několik desítek lidí vydalo. Na místě se dozvěděli, že jeden ze zraněných má podezření na těžký otřes mozku, musel podstoupit CT vyšetření a v nemocnici zůstane pravděpodobně přes noc. Zbylí dva lidé, jeden z nich mluvčí Arnošt Novák, jejichž zranění vyžadovalo ošetření záchranářů, byli po několika hodinách propuštěni.

Zizkov

Zajímavé je ovšem vyjádření policejní mluvčí Jany Rösslerové, která uvedla: „Ve svahu spadli na zem a lehce se poranili, když se je policisté pokoušeli vykázat dál od budovy. Chtěli, aby opustili objekt včetně nádvoří. Spadli sami, ke kontaktu s policií nedošlo.“ Asi to nevyžaduje bližší komentář.

Pro další aktuální informace sledujte FB https://www.facebook.com/klinika451 a Twitter https://twitter.com/hashtag/klinika.

Pokud máte jakékoliv fotografie či videa dokumentující policejní útok, zašlete je prosím co nejdříve na e-mail klinika[a]451.cz.

Zizkov

Další reportáže z demonstrace:
Fotoreport: Na poklidnou manifestaci zaútočila policie
Policisté zbili organizátora demonstrace za centrum Klinika Arnošta Nováka
Bít a lhát
Komentář Kliniky k včerejšímu dění
Verze pro tisk 14.12.2014 ČSAF-Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy