Řecko: Pracovníci loděnic se střetli v Aténách s policií

ŘeckoTěžké střety vypukly ve čtvrtek dopoledne 15. října mezi pracovníky loděnic a pořádkovou policií před ministerstvem práce a sociálních věcí po zablokování hlavní silnice z Atén do Peiraeusu.

Střety, po kterých museli být dva protestující hospitalizováni, propukly po bezvýsledném jednání s ministrem Lomberdosem o požadavcích pracujících na neodkladných 1500 eur na měsíční výplaty pro všechny pracovníky a nezaměstnané pracovníky zóny loděnice v Peramě, zvýšení příspěvku v nezaměstnanosti na 80% platů, okamžitý odchod do důchodu pro všechny pracovníky starší 55 let a zmrazení úvěrových plateb bankám od pracovníků loděnic.

Pracující se shromáždili nejprve na hlavním náměstí Peranami a vydali se na protestní pochod směrem k ministerstvu práce v Peiraeosské ulici. Zde požadovali setkání s ministrem, ale byli přivítání policejní pořádkou jednotkou, která lemovala vchod do ministerstva. Poté co přednesli své požadavky, ministr Lomberdos prohlašoval, že je v centru jednání s odbory a požádal o dva dny k projednání požadavků s ostatními členy vlády.

To vyvolalo u pracovníku rozhořčení, proto se odmítli rozejít a nechat ministra opustit budovu. Po opakovaných neúspěšných pokusech zachránit ministra zadními dveřmi policie zaútočila na dělníky výbuškami a slzným plynem. Pracující zareagovali zapálením barikád a protiútokem na policii, což vedlo k rozsáhlým střetům.

Policejní brutalita proti dělníkům, z nichž dva museli být hospitalizováni, znovu dokázala prázdná slova socialistů, kteří přislíbili vymýtit policejní násilí a odvolat kteréhokoliv z policistů, který zaútočí na občany. Typické znovu opakované vládní prohlášení znělo: „Použití policejního násilí bylo nezbytné, protože se dělníci pokoušeli okupovat ministerstvo.“