Protest proti razii na ochránce zvířat v Rakousku

Zhruba dvacet lidí, patnáct uniformovaných, deset "tajných" policistů a za rohem schované dva tranzity těžkooděnců se v pondělí po šestnácté hodině zúčastnilo protestu proti policejní razii na rakouské ochránce zvířat před rakouským velvyslanectvím v Praze.

Protest

Organizátor akce Michal Kolesár obvinil v projevu rakouské bezbečnostní složky ze spektakulární akce, kdy u jeho přátel z tamních organizací 21. května před šestou hodinou ranní vykoply dveře, vytáhly je z postele a nutily stát nahé u stěny s pistolí přiloženou k hlavě. Zkonfiskovaly počitače, mobilní telefony a záznamovou techniku včetně dat. To vše na základě paragrafu trestního zákona o boji s organizovaným zločinem, aniž jim do dnešního dne bylo sděleno jakékoliv obvinění.

Po projevu se aktivisté pokusili předat pracovníkům ambasády DVD s materály natočenými v Rakousku, na jejich zvonění však nikdo nereagoval.

Policie se chovala víceméně korektně, omezila se pouze na standardní šikanu spočívající v nezákonné kontrole totožnosti účastníků shromáždění.

Protest

Související články
Smradlavá vlna v Rakousku (Realita.tv)
Rozhovor s Martinem Balluchem, jedním ze zadržených aktivistů (Realita.tv)
"Žijí na ploše menší áčtyřky, říká únosce o slepicích" – rozhovor s Michalem Kolesárem (Aktuálně.cz)

Fotogalerie z demonstrace

Projev z demonstrace

Ve středu 21.5.2008 proběhla Rakouskem jako smradlavá vlna fízlovská razie u sedmi organizací na ochranu zvířat. Celkem 24 domovních prohlídek, velké množství výslechů a 10 zatčených.

Ráno před šestou hodinou vtrhla smradlavá vlna do ústředí RespekTiere v Salzburgu. Po 8 hodinách řádění ve špinavých botách, ztrapňování a zesměšňování aktivistek a aktivistů, kdy jen tak mimochodem zničili i rekvizity k demonstracím, zajistili všechny počítače (tedy i kontakty a korespondenci), kamery, foťáky, záznamová média, prostě všechno. U některých organizací to znamená likvidaci mnohaleté práce, protože svá data nemělyi zajištěná.

Policie (a speciální oddíly VEGA) si dala velice záležet na tom, aby dělala dostatečný rozruch po okolí a vytvořila tak nepřátelské prostředí vůči napadeným. Zabavila také mobilní telefony. Pravděpodobně i ve snaze ztížit kontaktování médií.

V případě Martina Ballucha rozbili dveře, přiložili mu pistoli k hlavě a nahého jej přinutili vstát. Jeho bratra ve vedlejším pokoji postavili se zvednutýma rukama ke zdi a drželi s pistolí přiloženou ke spánku.

Později ve vazbě byl nejméně dvěma zatčeným proti jejich vůli odebrán vzorek DNA a některým bylo odepřeno použí telefon a setkat se s další osobou.

Ochrana zvířat v Rakousku již začala být v mnoha věcech úspěšná a příliš srala byznys se zvířaty. Ten žravý, ten lovecký, ten pokusný i ten zábavný. Uplatnila se tedy taktika, která se již tolikrát osvědčila. Vyvolat strach za pomoci různých násilných opatření, více spolupracovat a podporovat pro byznys neškodné, společnosti pohodlné a zvířatům příliš nepomáhající organizace a démonizovat a kriminalizovat ty, jejichž práce zraňuje ty, kdo na zvířatech parazitují.

Třem organizacím byl zabavený jejich veškerý majetek. Jmenovitě jsou to: RespekTiere, VGT a Bassisgruppe Tierrechte. Do dnešního dne nebylo vzneseno žádné konkrétní obvinění k žádnému ze zatčených. Martin Baluch je ode dne zatčení pouze o vodě, ztratil více jak 15kg a 6. června měl být poprvé násilně krmen. Tentýž den byla všem zatčeným prodloužena vazba o další čtyři týdny.

Na straně napadených lidí a organizací je většina médií a od prvního dne, kdy se ve Vídni sešlo na 300 lidí a 20 lidí v Gratzu, se konaji demonstrace v Rakousku, ale i v dalších zemích. Přesto může být policie v mnoha ohledech spokojená. U mnoha lidí jistě zafunguje alibistické – ono na tom něco bude. Na základě zabavených kontaktů, interní i externí komunikace a dalších dat má teď policie skvělý přehled o práci několika neaktivnějších organizací. I když teď ustoupí, mají toho dost, na čem mohou postavit další sledování a pronásledování.

Navíc je toto období vzepřených emocí dobrou příležitostí nejen pro nejrůznější fízlovské provokace a jejich mediální a trestní zneužití, ale také pro infiltraci hnutí. Nezbývá než dát si pozor na nové tváře a důvěřovat hodně, hodně pomalu.

Policie se ve svém zdůvodnění útoku odvolává na §278a. Ten byl v Rakousku zavedený v roce 1993 jako pomoc v boji s organizovaným zločinem. Tento paragraf umožňuje preventivní bombardování kohokoli, koho označí za kriminální organizaci, případně za členku nebo člena kriminální organizace a to i bez toho, aby tato organizace popř. její členové a členky nějaký kriminální čin spáchali/y. Skutkovou podstatou je takzvaný "Přípravný delikt", což znamená, že organizace má v úmyslu v budoucnu vykonávat kriminální aktivity, které jsou samy o sobě trestné.

Do dnešního dne nebylo sděleno žádné konkrétní obvinění, které by policii opravňovalo k použití tohoto paragrafu u těchto konkrétních organizací.

V březnu 2008 jsem společně s několika dalšími lidmi z Rakouska a České republiky byl na několika farmách v Rakousku. Fotil jsem, natáčel a z jedné farmy jsme odnesli jedno kuře z nebezpečí do bezpečí. DVD se s filmovým a fotografickým materiálem odevzdávám rakouským úřadům v ČR, aby je odevzdaly svým represivním složkám. Třeba budou moci rozšířit své blábolení o organisovaném zločinu na mezinárodní organisovaný zločin.

V hnutí na ochranu zvířat schází uvědomění si toho, že ve společnosti, kde vlády a byznys mnohdy fungují ve zločinném spiknutí a která má etické normy nastavené podle pravidel trhu a zvířata vnímá jako svůj majetek, musí být ochrana zvířat jak praktický odboj, tak i politický boj.

Soucit zvířatům, solidaritu pronásledovaným. Nejen těm v Rakousku a nejen těm pronásledovaným za soucit ke zvířatům.