Anarchistická federace

Rumunsko, Report z Lovekills festivalu

Lovekills anarcho-feminism festival se konal 6. a 7. července nedaleko Temešváru. Byl první anarcho-feministickou událostí, kde hlavní atrakcí nebyly (punkové) koncerty, ale workshopy a diskuse. To je asi také důvod, proč o něj projevilo zájem ne zrovna mnoho lidí. Přijelo tak kolem padesáti lidí z Rakouska, Německa, Chorvatska, Ukrajiny a Řecka. V Rumunsku stále lidé nereagují příliš pozitivně, když vidí „feminismus“ obecně, a zvlášť když vidí „anarcho-feminismus“… Tak se workshopů účastnilo nemnoho lidí, většina dorazila až na after-party.

Lovekills logo

6. července se konaly workshopy: „Marginální skupiny a otázka moci“, „Zkušenost a politika sexuálního násilí“, „Stát – moderní fašismus“ a žonglování. Program byl velmi uvolněný a workshopy končily pozdě v noci následovány velkou párty, která končila až k ránu.

7. července byly workshopy: „Mýty a skutečnost: obchod s lidmi“, „Barbie – úsměv v plastu“, „Domácí a obecný sexismus“. Poté se promítaly dva filmy: „Vagina monology“ a druhý o squattingu v Amsterdamu.

Oba dva dny bylo distro s hudbou, tričky a množstvím anarchistické propagandy v angličtině, rumunštině a němčině.

Význam tohoto festivalu se projeví až v budoucnu, bude-li však pokračovat. Je potřeba informovat lidi o ženských otázkách a o boji, který musí být veden k jejich vyřešení. Je nemožné být anarchisty bez toho, abychom byli feministy. Boj za ženská práva musí být bojem proti státu, který je záštitou patriarchální společnosti, kapitalismu, hierarchie a bezpráví na světě. (To je hlavní myšlenka kolektivu Lovekills, s níž se rozhodl organizovat tento festival.)

Pozvánka na festival v češtině ZDE.

Stránky festivalu ZDE.

Původní report ZDE.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy