Anarchistická federace

Zdola č. 8: Komunální politika

Právě vyšlo další číslo příležitostného anarchistického zpravodaje Zdola. Jeho hlavním tématem je komunální politika.

Právě vyšlo osmé číslo zpravodaje Zdola. Jeho hlavním tématem je tentokrát komunální politika. Blížící se komunální volby strhávají pozornost na lokální, jindy často opomíjená, témata. Úvodní článek „Komunální tragédie“ se zabývá systémovými nedostatky komunální politiky v kapitalismu a uplatnění zastupitelského principu na nejnižší územněsprávní úrovni. Ty se vyznačují nulovou kontrolou společnosti nad „svými zastupiteli“, což nevyhnutelně utváří živnou půdu pro korupci. Naprostá většina „rozvojových“ projektů je proto realizována na základě smluv mezi místní podnikatelskou elitou a místní politickou elitou a pro obyčejné obyvatele regionu bývají velmi často nevýhodné. Druhá část textu je věnována fenoménu komunální politiky poslední doby, a to budování kariéry na zádech chudiny, který odstartovali pionýři Čunek, Řápková a Janáčková.

Další text na komunální téma „Na radnicích (pro sebe) dělají, co můžou“ komentuje konkrétní kauzy připomínající úryvky z Kroniky města Kocourkova. S praktikami arogantních radních a úlisných kandidátů se nemazlí. Podíváme se na ochranu přírody za pomoci betonu ve Frýdku-Místku a boj proti vodním krysám v Hradci Králové.

Text „Paragraf proti nepřizpůsobivým a těm, kteří jim umožňují žít“ se zabývá novým občanským zákoníkem, konkrétně paragrafem 2923 (Škoda způsobená osobou s nebezpečnými vlastnostmi). Ten zavádí velmi široce definovaný status „osoby nebezpečných vlastností“, z níž činí doslova psance, a trestá i osoby, s nimiž se stýká nebo které jí pomáhají.

V osmém čísle Zdola najdeme i jeden text přibližující zahraniční událost – násilné nepokoje v americkém Fergusonu, kde nejmocnější policie světa svádí boj s místní chudinou, jejíž řady se za poslední roky v důsledku uplatňování „úsporné agendy“ rapidně rozrostly. V některých alternativních médiích jsme se už v souvislosti s nepokoji dozvěděli o enormní militarizaci policie v USA. Článek „Co když si začneme brát příklad? Třeba z Fergusonu“ volí méně ukřivděný tón a snaží se hledat pojítka mezi černošskou chudinou v USA, romskou chudinou v ČR a prekarizovanými pracujícími po celém světě.

I v tomto čísle si můžete přečíst několik krátkých zpráv, komentujících události u nás i v zahraničí a nechybí ani ochutnávka z aktuální nabídky Nakladatelství Československé anarchistické federace. Najdeme zde upoutávku na právě vycházející číslo (4/2014) anarchistické revue Existence a osmé číslo časopisu Klíčení, které je v přípravě a jehož vydání se už nemůžeme dočkat.

Zdola chce být především inspirací k aktivitě a účasti na aktuálním dění. Volby odmítáme hlavně proto, že se chceme vyjadřovat 365 dní v roce. Chceme mít naše životy plně v našich rukou. Zapojte se společně s námi do jeho šíření a pomozte rozšířit povědomí o anarchistické teorii a praxi. Pomozte s distribucí revue Existence, časopisu Klíčení a dalších publikací z dílny ČSAF. Rozjeďte výlep nástěnných novin A3 ve vašem městě. Dejte nám vědět o vašich aktivitách a zajímavých událostech ve vašem okolí.

Aktuální číslo Zdola ke stažení [ZDE]Zdola si můžete zdarma stáhnout, vytisknout a šířit za benefiční cenu.
Verze pro tisk 28.9.2014 Zdola

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)