Anarchistická federace

Po dvou letech na Přednádraží

V sobotu 2. 8. se na ostravském Přednádraží sešli lidé, kteří jsou přesvědčeni, že bydlení není privilegium, ale univerzální právo.

V sobotu 2. srpna 2014 proběhla v lokalitě Přednádraží akce avizovaná jako otevřené setkání. Událost s mottem „Bydlení není privilegium, ale univerzální právo“ měla charakter vzpomínkové akce. Právě před dvěma lety byl místním obyvatelům oznámen nemilosrdný verdikt o čtyřiadvacetihodinové lhůtě na vystěhování. Tehdy také začal statečný a nerovný souboj obyvatel s úřední zvůlí, těžkými životními a hygienickými podmínkami i nepochopením a lhostejností ze strany (nejen) většinové společnosti.

Hlavním pořadatelem sobotní akce byla nezisková organizace Vzájemné soužití. Program začal v 17 hodin. Imrich Horvát, bývalý obyvatel Přednádraží a v současnosti aktivista, se brilantním, místy až estrádním způsobem chopil úlohy moderátora.

Na improvizovaném pódiu i pod pódiem vystoupili taneční soubory, místní talentovaní zpěváci nebo např. romský hiphoper. Bylo připraveno občerstvení běžné i veganské (o to veganské se postarala místní skupina FNB). Aktivisté za nadšené spolupráce místních dětí vyzdobili prázdné rozpadající se domy tematickými transparenty.

Součástí bohatého programu byla i panelová diskuse za účasti aktivistů Ondřeje Slačálka, Kumara Wishwanathana, Imry Horváta, Ondřeje Marka a bývalého majitele domů na Přednádraží Oldřicha Roztočila. Několikrát byla připomenuta úloha Jakuba Poláka, který se v této kauze intenzivně angažoval. Jeho památku společně s památkou několika obyvatel Přednádraží si účastníci připomněli symbolickou minutou ticha.

Od 22 hodin se promítal film Cesta ven, který se částečně v lokalitě Přednádraží natáčel a ve kterém si několik místních obyvatel zahrálo menší role. Film byl vhodně vybrán i vzhledem ke svému tématu. Nezbývá než si povzdechnout, že realita bývá dokonce ještě drsnější, než jak ji film (na české poměry) nebývale věrně a objektivně zobrazil.

Jedním ze záměrů akce bylo vydržet na místě přes půlnoc a připomenout si i tímto způsobem počátek odporu místních, kteří se před dvěma lety odmítli právě v tento den vystěhovat. Záměr přes mírně prořídlé řady účastníků, jichž se odpoledne sešlo na tři sta a překvapili tak i samotné pořadatele, vyšel. Přednádraží – aspoň symbolicky – stále žije.

mítink

mítink

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy