Anarchistická federace

TTIP proti lidem

V tajnosti připravovaná transatlantická obchodní dohoda TPPI má údajně pomoci ekonomice, ve skutečnosti pomůže jen korporacím k vyšším ziskům a větší moci. Stahujte, tiskněte, lepte červnové číslo nástěnných novin A3!

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a my se můžeme ohlédnout za kampaní, která jim předcházela. Při pohledu na většinu kandidátek a jejich volební propagandu se nelze ubránit pocitu, že je tvoří konglomerát nenávistných pacientů.

Svou politickou kariéru vystavěli na nechutných a iracionálních projevech xenofobie. Strašení muslimy, kteří nám vnutí svou údajně barbarskou kulturu, připomínalo nenávistné antisemitské projevy hitlerovců ve třicátých letech. Strašení Ruskem dávalo znát nostalgii po bipolárním světě, kde by byly černo-bíle definovány říše dobra a zla, i když ve skutečnosti jde o systémy fungující na stejném principu, kterým je zcela jedno (jedněm jako druhým), zda při hájení svých zájmů rozpoutají v nějaké části světa válku či přivodí zbídačení tamních obyvatel. Strašení ohrožením „našich hodnot“ vyznívalo z úst provinčních politiků a rádobypolitiků směšně v kontrastu s tím, že žádné takové hodnoty vlastně neexistují a i při povrchním pohledu na takové proklamace není vlastně jasné, čím by měly být ohroženy.

Předvolební kampaň zase poodkryla více či méně fašizující tendence mnohých z těch, kteří by se rádi prodrali k moci. Že je ale Evropa ve skutečnosti ohrožována z úplně jiné strany a takřka v tajnosti, to už v předvolebním zápalu skoro nikdo nezmínil. Ona hrozba se skrývá za čtyřmi písmeny TTIP, což je zkratka pro Transatlantické obchodní a investiční partnerství. To by se stalo jednou z největších obchodních dohod planety, která by ještě posílila moc velkých korporací a prohloubila už tak drtivé dopady globálního kapitalismu na pracující.

Moc korporací roste a s ní i jejich chuť dosáhnout ještě vyšších zisků. Samotná Evropská unie je jedním z projektů, na jehož počátku stály zájmy velkopodnikatelské sféry. Korporace mají významný vliv jak na politiku EU, tak jednotlivých států. Stále ale nemají dost.

Oficiální pohádka pro lidi praví, že TTIP přinese nová pracovní místa. Tato (častá) politická fráze ale nemá teoretické ani praktické zakotvení. Naopak. Už taková Severoamerická zóna volného obchodu NAFTA přinesla zánik milionů pracovních míst v USA, oslabení zemědělství v Mexiku zavaleném dotovanými potravinami z USA a následně migraci množství zbídačených Mexičanů. Jedním z opatření na omezení negativních vlivů NAFTA byla několikametrová zeď na americko-mexické hranici. Jak cynické, jak výmluvné!

Po podepsání TTIP by vznikla největší zóna daňových rájů, což by radikálně omezilo jakýkoliv údajný ekonomický přínos z dohod. V nerovném postavení vůči korporacím by se ocitly malé a střední firmy, v nichž je v EU soustředěna většina zaměstnanosti – a pracovní místa v nich by zanikla.

Stěžejní v TTIP je omezení tzv. netarifních bariér. Jde o jakýkoliv právní předpis, který firmy mohou chápat jako překážku obchodu (tedy dosažení zisku), a to včetně legislativy na ochranu zdraví a životního prostředí nebo působení odborů. Státy by musely ještě více otevřít „trhy“ v oblasti školství a zdravotnictví zahraničním soukromým firmám, měly by minimální možnosti zabránit problematickým těžbám, skončila by podpora lokálních výrobců, ohroženy by byly evropské předpisy omezující využívání nebezpečných chemikálií, pravděpodobně bychom byli nuceni ke spotřebě neoznačených geneticky modifikovaných potravin a masa s hormony atd.

Dalším důležitým bodem dohody jsou arbitráže, které mohou vyvolávat korporace proti státům v případě, že se jim nelíbí nějaký zákon (např. ochrana vodních toků, zapojení veřejnosti do územního rozhodování apod.) a považují ho za „netarifní bariéru“. Každá strana si vybere jednoho arbitra a spolu určí třetího. Celá arbitrážní řízení mohou být tajná. Tři soukromé osoby tak mají svrchovanou moc posuzovat bez možnosti odvolání veškerá rozhodnutí vlád, soudů i parlamentů. Arbitři přichází z velkých právních firem a jejich tržním zájmem je co nejvíce arbitráží. A jelikož arbitráže vyvolávají firmy, je také v zájmu arbitrů, aby koncerny co nejčastěji vyhrávaly a byznys s arbitrážemi vzkvétal.

Je náhoda, že dohoda TTIP je připravována takřka v tajnosti a Evropská komise o ní jedná za zavřenými dveřmi s lobbisty korporací?

Proti TTIP se musíme postavit. A při tom si uvědomit, že kapitalismus je systém, který si neustále hledá cesty, jak snižovat náklady (bez ohledu na pracující a přírodu) a zvyšovat zisky (za jakoukoliv cenu). I proti němu se musíme postavit bojem za zdola organizovanou společnost, řízenou podle potřeb člověka a společenství, nikoliv vlastníků kapitálu a jejich pohůnků ve vedeních firem a politických stran.

A3 (červen 2014) ke stažení ZDE.
Stahujte, tiskněte, lepte!

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy