Náš bojkot voleb (tentokrát do EP)

Před volbami do Evropského parlamentu dávali anarchisté a anarchistky opět jasně najevo své stanovisko k tomuto tyjátru.

V několika městech došlo k úpravám předvolební propagandy, která se převážně nesla v duchu povrchního nacionalismu, jak bývá při eurovolbách zvykem. Šedé zdi byly přesprejovány několika slogany odhalujícími roli EU při určování politické agendy. Vedle toho docházelo k výlepu květnového čísla nástěnných novin A3, zabývajících se zákulisím a podstatou fungování Evropské unie. Tentokrát to všemožné politiky a celebrity stálo opravdu mnoho sil, aby k urnám naverbovali alespoň 18 % voličstva. Opět došlo k zapojení tržními principy afektované kreativity a do éteru se vypouštělo hned několik zavádějících videospotů, marně lákajících lidi k urnám.

Jak na to všechno konkrétně odpověděli anarchisté? Ve východních Čechách byly nástěnnými novinami A3 polepeny ulice v Litomyšli. Na zdech nadchodů, umožňujících překročit průtah městem R35, se objevily nápisy: „Evropské unii velí korporace“ a „Smrt státu a Evropské unii“. Už před několika měsíci byla protipovodňová bariéra v Chocni ozdobena slogany „Politiku neovlivňují volební lístky, ale peníze“ a „Volby jsou falešnou iluzí svobody“. Ve Vysokém Mýtě byly kromě ulic polepeny novinami A3 a plakáty s heslem „Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali“ také provizorní nástěnky instalované u příležitosti voleb. Billboardy byly přelepeny plakáty, zobrazujícími anarchistu skopávajícího volební urnu, a doplněny hesly: „Bojkotuj volby – buď aktivní 365 dní v roce“. Na jedné z šedých zdí se pak objevil slogan: „Evropské unii vládnou byznysmeni“. V České Třebové a Ústí nad Orlicí bylo spontánně nasranými občany poničeno několik billboardů. V Pardubicích došlo k masivnímu výlepu novin A3 s leitmotivem „EU jako loutka korporací“ a k poničení několika billboardů. V Hradci Králové byly vyjevené i arogantní tváře kandidátů na plakátech přelepeny už tradiční připomínkou názorů anarchistů na volby v tzv. zastupitelské demokracii. Bez ohledu na to, že Evropský parlament je pro české voliče zřejmě tak daleko, že na něj dost kašlou o své vůli, měla anarchistická úprava politické reklamy v Hradci mezi lidmi pozitivní ohlas. „Prostor je přehlcen dezinformacemi a stupidní zábavou… K té začínám počítat, bohužel, ony zbytečné volby. Dnes ráno byly volební plakáty se skopovými hlavami doplněny přelepkami s textem: Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali. Volební taškařice se osobně nezúčastním,“ vyjádřil se jeden z nich.

Prahu v podobném duchu vyzdobila volná komunita VAP a sever Čech anarchisté a anarchistky převážně ze SAF. Ti využili hlavně vlastnoručně vyrobené plakáty a samolepky, které šířili v Krupce, Teplicích, Ústí nad Labem a Liberci. Tepličtí anarchisté označovali vlastní volební urny – odpadkové koše a kontejnery. Poblíž supermarketu Kaufland v Bohosudovské ulici otevřeli extra volební místnost, kde bylo možné odvolit v záchodové míse. „Voličům“ vzkazují, že už se těší na podzimní komunální volby.

Politici a celebrity z přihlouplých seriálů svádějí nízkou volební účast na lhostejnost a blbost obyčejných lidí. V sobotu před uzavřením volebních místností Miloš Zeman zahlásil: „Lidi si myslí, že se jich to netýká, ale 80 % zákonů je z dílny Evropské unie.“ Jenomže Miloši, lidi nejsou blbci, za které je jako řádný elitář pokládáš, a moc dobře vědí, že se jich to týká. A zdaleka nejsou tak naivní, aby věřili, že hlasovací lístek může něco změnit ve světě, kde za opratě tahá velký byznys. Těch 80 % zákonů není produktem evropského parlamentu, jediného voleného orgánu EU, ale obrovské lobbistické síly korporátních think-tanků, kterými je Brusel prošpikován. Nezbývá než doufat, že si lidé budou víc a víc uvědomovat své zájmy a začnou je odhodlaně ventilovat v ulicích.

P. S. Mimochodem, země s nejdisciplinovanějšími voliči, kteří došli v nejvyšším počtu k těm správným urnám ve správnou dobu, vyslaly do Evropského parlamentu ty nejpravicovější politiky (Itálie, Řecko, Dánsko, Německo, Rakousko, Francie atd.). Jejich europoslanci mají například partajního šéfa s vytetovanou svastikou, nebo chtějí zbavit zeměkouli muslimů, nebo použít na migranty virus Ebola... Jak je tedy vlastně myšleno to mediální strašení, že kdo nevolí, pomáhá extremistům?

Hradec Králové
Hradec Králové

Choceň
Choceň

Choceň

Litomyšl
Litomyšl

Vysoké Mýto
Vysoké Mýto

Vysoké Mýto

Praha
Praha

Severní Čechy
Severní Čechy

Severní Čechy

Karlovy Vary
Karlovy Vary

Odkazy na dřívější protivolební akce:
2013: Antivolební akce v Čáslavi
2013: Akce proti volbám v Olomouci
2010: Skupina CONTRA proti předvolební propagandě
2010: Vítězství tykadel v Olomouckém kraji
2010: Vykopejte politiky!
2010: Další akce aktivního bojkotu voleb
2008: Volby jsou podvod!
2008: Pardubický hejtman převzal zdravici ČSAF