Anarchistická federace

Policie ve službách spekulantů

Policie zasáhla proti pražskému squatu v Neklanově ulici. Několik lidí bylo zadrženo. Přidejte se k akcím solidarity se stíhanými! (PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO)

Bezohlední spekulanti všeho druhu mají nadále zaručen klidný spánek. Stará se jim o něj jejich soukromá bezpečnostní agentura, kterou ani nemusí platit ze svých kapes, o to se postará poslušný a přizpůsobivý občan. Svou věrnost kapitalistickému zřízení, kde mají prázdné a chátrající domy přednost před lidmi bez střechy nad hlavou, prokázala Policie ČR i tento pátek, 7. února, když zasáhla proti squaterům v Neklanově ulici v Praze 2. Pomáhat (spekulantům) a chránit (kapitál).

Squat v Neklanově ulici sloužil jen pro bydlení a zatím nijak veřejně nedeklaroval svou existenci. Policisté ani majitel budovy nevěděli, jak dlouho squateři budovu využívali, což mimo jiné dokládá, že vlastník se o dům nestará a squateři v budově nikomu nevadí. Problém nastává až v okamžiku, kdy se o situaci dozvídá policie. Kontaktuje vlastníka, aby měla požehnání k ochraně jeho soukromého vlastnictví a mohla zabránit tomu, aby někdo podkopával svatou modlu kapitalistického zřízení tím, že toto vlastnictví zpochybňuje.

Obsazený dům v Neklanově ulici patří italské developerské společnosti, která jej chce zbourat. Zůstává v něm ještě poslední nájemník, který se odvolal proti výpovědi. Soud potvrdil, že zde může setrvat. Tento muž byl několikrát vykraden, v domě už není ani rozvod plynu, vody a elektřiny (vyjma bytu nájemníka). Majitel objektu se snaží co může, aby posledního nájemce vystrnadil.

Squateři začali zchátralé byty na vlastní náklady dávat do pořádku a vzhledem k rozrůstajícímu se problému bezdomovectví se zde rozhodli v budoucnu zřídit komunitní kuchyň, kde by mohli připravovat jídlo potřebným, k tomu by vybavili koupelnu a prádelnu a jeden byt by přechodně poskytovali lidem v nouzi.

Poté co policie začala v pátek v podvečer se svým zásahem, sešlo se v krátké době na výzvu squaterů před domem několik desítek jejich sympatizantů. Při zásahu, který se neobešel bez neodůvodněného násilí ze strany bezpečnostních složek, bylo zadrženo šestnáct lidí včetně několika přihlížejících, kteří přišli squatery podpořit. Dvanáct lidí, kteří dům obsadili, policie propustila krátce po půlnoci a budou velmi pravděpodobně obviněni ze spáchání trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Čtyři osoby nadále zadržuje a viní je paradoxně ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Nakonec zůstaly ve vazbě jen dvě osoby, zbylé dvě byly propuštěny v sobotu brzy ráno.

Na podporu zadržovaných byla v rychlosti svolána na následující den protestní akce před budovou krajského ředitelství policie na pražském Vyšehradě, kde by měli být čtyři aktivisté zadržováni. V sobotu 8. února po deváté večer se tu sešla asi stovka lidí, aby hlukem vyjádřila zadrženým svou podporu. Policie v obavě z nich nasadila dle svých slov „zhruba deset družstev pořádkové jednotky“. Zájmy spekulantů byly pro tentokrát ochráněny, takže se policie držela zpátky a protestující nenapadla.

V pondělí 10. února by se mělo rozhodovat o prodloužení vazby dvou stále zadržovaných aktivistů. Akce na jejich podporu budou pokračovat. Sledujte proto aktivistické weby!

Lidé jsou víc než peníze!
Proti zvráceným hodnotám kapitalismu!
Solidaritu se stíhanými!


AKTUALIZACE:

Podpořte stíhané aktivisty u budovy soudu!
Soud preběhne zítra (v pondělí 10. února) v budově Obvodního soudu pro Prahu 2 (Francouzská 19, místnost č.138). Jednání bude neveřejné. I přesto, pokud můžete, přijďte ve 12.30 podpořit zadržované aktivisty před budovu soudu a přineste si například i pikety se solidárními hesly či píšťalky a další hlukové propriety.

evikce

evikce

evikce

evikce

solidarita

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)