DIY karneval

V sobotu 28. září se v Praze konal v pořadí již desátý DIY (Do it yourself) karneval. I když by se na první pohled mohlo zdát, že jde jen o velkou pouliční párty tekno subkultury, mají DIY karnevaly již tradičně i svůj politický podtext a protestní náboj.

Tématem posledního karnevalu (jehož příprava byla doprovázena mystifikací o jeho přesunutí do Staré Boleslavi, kde měl „konkurovat“ svatováclavské pouti) byla podpora vězněným členkám kapely Pussy Riot. „DIY Karneval byl od počátku nejen oslavou hudby a kreativity, ale i oslavou svobody. Svoboda je předpoklad tvoření. Punková modlitba Pussy Riot byla vzpourou proti režimu, který svobodu upírá,“ stálo v prohlášení ke karnevalu. „Pochopitelně nejde jen o Rusko, podobnou zvůli můžeme vidět na opačné straně světa.“ Motto karnevalu „Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!“ přeneseně odkazovalo právě na punkovou motlitbu Pussy Riot, která se stala příčinou jejich uvěznění.

Kolem poledne se začali scházet první účastníci před klubem Cross v Holešovicích, odkud kolem třetí hodiny vyšel za doprovodu sound systémů průvod, aby se přidal k druhé části karnevalu. Ta začala ve dvě hodiny odpoledne před areálem ruského velvyslanectví. Tady byl program obohacen živým hudebním vystoupením a ani zde nechyběly transparenty na podporu Pussy Riot. Mezi mnoha různorodými maskami a převleky dominoval motiv barevných kukel ruských aktivistek a rakev s Putinem. Byl rozdáván „(ne)volební speciál“ anarchistického zpravodaje Zdola a v anarchistickém distru bylo k dostání čerstvé číslo Existence.

Od ruské ambasády se po čtvrté hodině více než tisícihlavý dav za dunění hudby vydal na Pražský hrad. Symboliku tohoto cíle vysvětlovalo již zmíněné prohlášení tím, že „je sídlem jak církevní, tak světské moci. A právě dnes je potřeba ukázat, že tato moc není sice všemocná, ale přesto stále dokáže být nebezpečná a krutá. Moc a zvůle mocných je z podstaty omezená, strnulá a nudná. Ale i mrtvolná, jako těla českých králů a světců. Věčný je jen život a karneval je jeho oslavou.“

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval

DIY karneval