Podpořte týden akcí proti prekarizované práci

Výzva Nadaci Heinricha Bölla: Přestaňte s prekarizovanou prací a přijměte zpět ty, co jste propustili!

Nadace Heinricha Bölla je úzce spjata s německými Zelenými, kteří se deklarují jako odpůrci outsourcingu a prekarizované práci [vysvětlení pojmu např. ZDE – pozn. csaf.cz]. Pokud se však podíváme na praktiky nadace Heinricha Bölla, vidíme, že je to celé jedna velká fraška. Její zaměstnanci vydělávají mnohem méně peněz, než kdyby měli plnohodnotnou smlouvu, a firma je rozdělila na ty se smlouvou a ty bez ní. Všichni, kteří se proti tomu začali spontánně organizovat, byli vyhozeni. Proto vyzýváme k mezinárodnímu týdnu akcí proti outsourcingu a potlačování oborů ze strany Nadace Heinricha Bölla.

Outsourcing a prekarizovaná práce jsou už léta oblíbenými nástroji německých šéfů k tomu, aby vyvíjeli nátlak na pracující, obcházeli jejich pracovní práva a šetřili na mzdách. Strana Zelených i její nadace tento trend kritizuje a ve své předvolební kampani vyžaduje minimální mzdu ve výši 8,5 euro na hodinu. Nicméně Nadace Heinricha Bölla toto vše využívá už léta a sama tedy k nárůstu prekarizované práce přispívá. Někteří její zaměstnanci dokonce nepracují ani za minimální mzdu.

Pracující, kteří se v květnu spojili s FAU a informovali o tomto skandálním stavu veřejnost, již nejsou v nadaci Heinricha Bölla vítáni. Ta se tak lehce zbavila problému. Za normálních okolností totiž v Německu není možné vyhodit zaměstnance tak snadno – usnadnila to však právě prekarizace. Pokud pracující protestují, nadace si vybere jiné. Tvrdíme tedy, že nadace potlačuje právo na svobodnou organizaci a žádáme, aby byli propuštění zaměstnanci opět přijati, a to s trvalými smlouvami a odpovídající mzdou.

Ve dnech 2. – 9. září vyzýváme k mezinárodnímu týdnu akcí. Nadace Heinricha Bölla má pobočky v mnoha městech po celém světě [odkaz na českou pobočku ZDE – pozn. csaf.cz]. Vyzvěte je společně s námi, aby přijali propuštěné zaměstnance. 5. září rozhodne berlínský pracovní soud, zda nadace má či nemá opustit svou politiku outsourcingu a zda má povinnost přijmout propuštěné zaměstnance.

FAU Berlin

Původní článek v němčině:
Schluss mit Outsourcing bei der grünen Heinrich-Böll-Stiftung! Für die Wiedereinstellung aller KollegInnen!

-sp-
mezinárodní sekretariát ČSAF