Zlatý policejní úsvit

V neděli 6. května se v Řecku konaly předčasné parlamentní volby, v nichž získali téměř sedm procent fašisté/neonacisté z organizace Zlatý úsvit. Navíc se ukázalo, že každý druhý policista volil právě fašisty. Není ani divu v zemi, kde policie s takovou brutalitou zasahuje vůči tisícovkám lidí, kteří demonstrují proti vládním škrtům. V praxi často fašisté útočí za podpory policie na imigranty a všechny, kteří se postavili řeckému státu.

Zlatý úsvit

Chrysi Avgi, neboli Zlatý úsvit, slibuje „nacionální revoluci“ a „trest zrádcům národa“, „nástup očistné armády“ a „vymýcení sociální džungle s miliony přivandrovalých migrantů“. Její předáci nešetří výhrůžkami, její členstvo si sem tam zvedne pravici a její znak připomíná svou stylizací nacistickou svastiku. Všichni novináři byli na první stranické tiskovce po volbách donuceni vstát, když vcházel předseda Nikolaos Michaloliakos, a ti, kdo neuposlechli, byli krátce střiženou stranickou ochrankou vypovězeni z místnosti (viz následující video).



Strana existuje formálně od roku 1993 a často se odvolává na dílčí pozitiva vládnutí řecké plukovnické junty (1967-1974). Skupina zakladatelů strany okolo Nikolaose Michaloliakose – vystudovaného matematika a kdysi příslušníka zvláštních vojenských jednotek – působí aktivně už od první poloviny osmdesátých let. Po čtvrt století byl Zlatý úsvit jen jedním z mnoha uskupení, kterých si na pravém okraji řeckého politického spektra všímali pouze odborníci. V roce 2003 přestal dokonce vyvíjet formální činnost, neboť se antifašistům dařilo většinu jeho akcí narušit; v březnu 2007 však byla stranická struktura oživena a strana začala opět fungovat. Ještě v parlamentních volbách v říjnu 2009 dostal Zlatý úsvit jen zanedbatelných 0,29 procenta hlasů. Následně se ale situace změnila. Prvním závažným signálem rostoucí popularity se stal zisk 5,3 procenta hlasů v athénským komunálních volbách v listopadu 2010 a obsazení prvního zastupitelského křesla.

Zlatý úsvit

Za vzestup fašistů bezesporu může hospodářská a politická krize a podpora xenofobně naladěné části obyvatelstva, jelikož právě členové Zlatého úsvitu jsou ti, kteří násilně napadají imigranty žijící v Řecku. V roce 2010 strana začala s důslednou kampaní v konkrétních, často nejzanedbanějších lokalitách. Tyto kroky strana následně doplnila o sliby konkrétních změn, jež se zavázala prosazovat po vstupu do nejvyšší politiky – mezi jiným „zaminování celé turecké hranice“ a „rozmístění armády“ do pohraničního pásma; ne už jen přísné kontroly práce načerno, ale „pokutování a trestní stíhání každého Řeka, který pronajme ilegálním přistěhovalcům byt či dům anebo jim dá práci. Ne už jen důslednou obhajobu národních zájmů, ale „Řecko Řekům, evropskému křesťanskému národu, jenž žádné Asiaty nepotřebuje, a v jehož zemi nemají žádní muslimští fanatici co dělat a prostě musejí pryč“.

Zlatý úsvit

Spolupráce fašistů s policií

Jak se zdá podle posledních zprávách z Řecka, po úspěchu Zlatého úsvitu ve volbách se stala mnohem otevřenější spolupráce neonacistů a policejních jednotek. Asi nejvýmluvnějším příkladem jsou události z 9. května, tedy jen tři dni po volbách. Za denního světla zaútočili náckové společně s policisty na imigrantské obchodníky v okolí Athénské ekonomické školy (ASOEE) a také na anarchisty, kteří se postavili na podporu napadaných. Podobné potyčky se poslední dobu konají každou chvíli vzhledem k tomu, že se pořádková policie tímto svérázným způsobem snaží prosadit dogma „nulové tolerance“ a „čistých Athén“, po čemž volá jak neonacistický Zlatý úsvit, tak tuto politiku zaváděl už „socialistický“ ministr vnitra Chrisochoidis.



Někteří ze neonacistů zachycených na videu a fotografiích spolupracovali s policií mnohokrát již v minulosti, ať otevřeně či v přestrojení. Náckové během házení kamenů pod policejní ochranou skandovali „Řecko patří Řekům“. Anarchisté zas opětovali slogany odkazujícími na konkrétní spolupráci nacistů a bezpečnostních praporů v roce 1944.

Zlatý úsvit

Zlatý úsvit

Odhaduje se, že Zlatý úsvit volil každý druhý policista (odhad je mezi 45 – 59 %). K tomuto závěru se došlo v Athénách, kde 5000 sloužících policistů hlasovalo v 11 speciálně přidělených volebních místnostech. Informovala o tom oficiální řecká média (např. ZDE).

Sympatie značné části policejních složek, stejně jako spolupráce s provokatéry z řad neonacistů není v Řecku ničím novým. Podobné zprávy se s častou pravidelností objevují od vypuknutí nepokojů v prosinci 2008, poté co byl v Athénách policistou zastřelen 16letý anarchista. Při těchto událostech bylo zdokumentováno nasazení neonacistů policií při vyvolávání provokací a zatýkání lidí (např. viz ZDE a ZDE). V roce 2009 prohlásil již zmiňovaný ministr vnitra Chrisochoidis po vlně policejní brutality a odhalení mnoha kontaktů na neonacisty, že každý policista, který bude brutální k občanům, nebo mající kontakty na Zlatý úsvit, bude okamžitě propuštěn (viz ZDE). Není třeba dodávat, že šlo jen o vážně nezamýšlený příslib, kterých politici dávají dvanáct do tuctu. Spolupráce policie a neonacistů neustala, v médiích se dokonce objevovaly fotografie policistů, kteří na služebních helmách měli znak Zlatého úsvitu či nacistickou symboliku.

Zlatý úsvit

Následující video z 22. září 2010 dokumentuje, kterak policie v nočních hodinách (kolem 22.00) poskytuje neonacistům nejen ochranu, ale i dopravu:



Sbližování fašistů se stalinisty

S kým si fašisté poslední dobou občas také dobře rozumí je vedle policie stalinistická Komunistická strana. I ta se totiž nedávno postavila na stranu policie, kterou chránila 20. října 2011 před útokem ostatních demonstrantů na athénském náměstí Syntagma v den, kdy parlament přijímal další balíček škrtů nadiktovaný Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií (viz ZDE).

U nás asi nejcitovanější projev spolupráce fašistů a stalinistů je událost ze 17. února 2012, kdy navštívili továrnu firmy Elliniki Halivourgia zástupci Zlatého úsvitu, kteří prošli bez problémů skrze tovární bránu, chopili se mikrofonu a řečnili ke stávkujícím, jimž vyjádřili „solidaritu“. Fašisty poté uvítal sám prezident továrních odborů z odborové koalice stalinistické strany PAME Giorgos Sifonios (viz ZDE).

Zlatý úsvit

Boj proti fašistům

Fašisté útočí především na imigranty, a to čím dál častěji. Zjevně cítí jistotu vtom, že policie proti nim nijak iniciativně zasahovat nebude – na rozdíl od imigrantů a anarchistů, na které se s oblibou a zaměřuje. Přesto se občas přepočítají a jsou nuceni se obrátit na útěk.

Podle posledních zpráv na webu From the Greek Streets v pátek 11. května byl fašisty v okrese Kalithea napaden a pobodán imigrant, a to dva dny poté, co tu fašisté zaútočili na skupinu egyptských imigrantů. V sobotu 12. května se 40 neonacistů pokusilo zaútočit na athénském náměstí Nea Smyrni na africké pouliční prodavače. Ti se však společně s lidmi z okolních kaváren náckům postavili a útok odrazili

O tom, že se fašisté (stejně jako policie) v Řecku velké oblibě netěší, svědčí útoky na kanceláře Zlatého úsvitu. Jedna byla například anarchisty zničena 10. května ve městě Patras. Stalo se tak již podruhé (o prvním útoku ZDE). 2. května se „Metropolitní antifašistické hlídka“ přihlásila ke žhářskému útoku na motocykl organizátora rasistických útoků a kandidáta Zlatého úsvitu Themise Skordeliho (prohlášení ZDE).

Fašismus přichází na scénu vždy, když je kapitalismus v krizi. Navíc spolupráce řeckých fašistů a policie v boji s autentickou levicí a antiautoritáři, jejichž myšlenky jsou kapitalismu nejvíce nepřátelské, přináší historické paralely, které nelze pominout. Nezbývá než popřát našim řeckým kamarádům, aby v boji proti kapitalismu i proti jeho prodloužené ruce, fašismu, vytrvali se stejným odhodláním, s jakým se mu stavěli v minulosti stejně jako v těchto dnech.

Zlatý úsvit

Zdroje:
Kdo jsou ti řečtí „neonacisté“?
May 9: Police and Nazis in joint operation against migrant traders and anarchists in central Athens, in broad daylight
1 in 2 police members voted Nazi in last week’s elections
Řecko: Velká socialistická represe na obzoru
Grécko deň pred vyhlásením výnimočného stavu a pietna akcia v Bratislave
Lidé v Řecku stupňují protivládní akce: dvoudenní generální stávka a největší demonstrace od pádu Junty
Řecko: stalinistický odborový šéf uvítal ve stávkující továrně fašisty
Nea Smyrni, Athens: Nazis attack to migrants and are beaten up
Office of the Nazi party Golden Dawn trashed in the city of Patras (once again!)
Athens – Responsibility Claim for the arson of the vehicle of Themis Skordeli (Golden Dawn candidate)
Řecko: Voličským pilířem neonacistů jsou policisté

Aktuálním událostem v Řecku z antiautoritářské perspektivy se věnuje anglicky psaný web From the Greek Streets.
Postavení imigrantů v Řecku, fašistickým útokům a protesty proti mim se věnuje například webová stránka www.docupraxi.net.