Anarchistické prvomájové setkání

Včera 1. května 2012 uspořádala Československá anarchistická federace (ČSAF) v Praze na Střeleckém ostrově podobně jako v předchozích letech setkání anarchistů a anarchistek u příležitosti Prvního máje. Jelikož na stejný den byla naplánována od 13.00 demonstrace „Miřme na správné cíle!“, rozhodla se ČSAF pro menší akci, která by byla příležitostí pro ty, kteří cítí užší vztah k anarchistické prvomájové tradici, připomenout si kořeny Svátku práce na místě, které je s touto s tradicí nesmazatelně spjato. (Více o kořenech a historii Prvního máje ZDE a ZDE.) Byli jsme velmi mile překvapeni, když výzvu k setkání koncipovanému spíše komorněji vyslyšela více než stovka anarchistů a anarchistek, kteří navíc následný přesun na demonstraci „Miřme na správné cíle!“ proměnili v hlučný pochod.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Začátek setkání byl stanoven na jedenáctou hodinu dopolední, ale účastníci přicházeli už s předstihem. Postupně se shromažďovali mezi schody a břehem ostrova směrem k Národnímu divadlu. Lavičky před schodištěm byly totiž obsazeny „nenápadnými“ tajnými policisty, což není zrovna společnost, vedle které by chtěl někdo trávit příjemné prvomájové dopoledne.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Kolem jedenácté bylo rozloženo distro s nabídkou anarchistické revue Existence a publikací z dílny Nakladatelství ČSAF. Nechybělo ani nové číslo anarchistického listu A-kontra. Necelá stovka přítomných byla přivítána pořádající organizací a seznámena s rámcovým programem setkání. Poté byl avizován příchod Jany Bobošíkové, která dala vědět do médií, že dorazí v 11.20 na Střelecký ostrov, a připomnělo se, co je tato osoba zač – její xenofobní postoje a spolupráce s fašizující platformou D.O.S.T. „Je namístě říct hlasitě, že Klausovi poskoci by se dnes měli tiše stydět a nerušit levicovou prvomájovou tradici,“ prohlásil řečník.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Zatímco přicházeli další účastníci, začalo vystoupení písničkáře Miloše, který je častým interpretem na podobných akcích. Toho pak nakrátko vystřídal básník Míra a představil něco ze své tvorby. Do toho dorazila také Bobošíková s doprovodem a zamířila k pamětní desce. Chvíli byla přítomnými lidmi ignorována. Ti však po krátké době, aniž by se hnuli se svého stanoviště ve stínu stromů, začali rušit její exhibici (při níž podle médií „neopomněla několikrát připomenout svoji kandidaturu na prezidentku“) pískáním a bučením a následně také skandováním „Politici táhněte!“, „Klausova služko!“. Pár lidí recesisticky skandovalo „Chceme tady mešity, nechcem tady Bobo!“, aby tak zdůraznili xenofobní myšlenky této okrajové političky a nesnášenlivost, kterou reprezentuje. Bobošíková po několika minutách ostrov za mohutného pískotu a skandování „Táhněte!“ opustila. Letělo za ní i pár neškodných předmětů.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Její přítomnost byla ještě posměšně zhodnocena v souvislosti s tím, že ona i její věrní přišli se žlutými šálkami a se žlutou kyticí. A žlutá barva v dělnickém hnutí vždy symbolizovala stávkokaze. Bobošíkové se tedy prezidentská kampaň na Střeleckém ostrově opravdu nevyvedla (pokud v této konfrontaci neviděla jedinou možnost zviditelnit se v daný den v médiích), naopak pomohla notně oživit do té doby velmi poklidné setkání.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Na Střeleckém ostrově jsou dvě pamětní desky, které připomínají tradici oslav Svátku práce na tomto místě. Po půl dvanácté se přítomní shromáždili u té, kterou nechali zřídit odboráři. Tady zazněl proslov za ČSAF (jeho znění naleznete ZDE). Naneštěstí nebyl moc dobře slyšet do zadních řad kvůli hluku policejního vrtulníku a nepříliš hlasitému přednesu. Poté si vzal slovo jeden z přítomných anarchistů a ve své řeči (tentokrát už slyšitelné přes megafon) se tázal, jaké by asi byly postoje a činy někdejších chicagských anarchistů dnes, a zdůraznil, že podle jeho názoru se současný systém nezmění dobrovolně, což předpokládá i jiné než nenásilné prostředky odporu. Po potlesku byly položeny květiny k pamětní desce a účastníci setkání se pomalu začali řadit k následnému přesunu na demonstraci „Miřme na správné cíle!“.

anarchistické setkání - 1.5.2012

I když se lidé seřadili poměrně rychle, začátek odchodu zdrželo vyjednávání policie ohledně trasy a především jejich požadavku, že nesmí být vlajky na tyčích, které oni považují za zbraň. Policejní vyjednavač ukázal na tyč od koštěte a prohlásil ji za sukovici, která by mu mohla rozpůlit hlavu. Zřejmě není hlava jako hlava, zvlášť pokud jde o tu policejní. Došlo k domluvě, že policie určí žerdi, kterých se bojí, a ty zůstanou na místě. Po nějaké chvíli, ale stále v plánovaném čase, tedy mohl vyjít průvod čítající minimálně 150 hlav (některá média mluvila o dvou stovkách)… plus velké množství těch křehkých hlav v černých helmách po obou stranách průvodu, vpředu i vzadu.

anarchistické setkání - 1.5.2012

V čele pochodu byly neseny transparenty s nápisy „Systém proti lidem, lidé proti systému“ a „Jen jiný svět je možný“, naštěstí zůstalo i několik vlajek na „bezproblémových tyčkách“. Ihned od začátku se skandovala hesla. Hned to první bylo reakcí na účelové prohlašování praporů za zbraně: „Naše zbraň je v našich srdcích“. Během celého průvodu se pak střídaly slogany „Viva Anarchia!“, „A, anti, antikapitalista“, „Kapitalismus – špína a hnus“, „Tohle nejsou naše dluhy“, „Naše práce, jejich zisky“, „Proti státu, kapitálu, za svobodu, samosprávu“, „Nejsme stroje, ani lidské zdroje“, „Naší zbraní je solidarita“… Masivní policejní nasazení bylo opakovaně komentováno sloganem „Je nás pár, je nás pár, bojí se nás kapitál“ a policisté byli recesisticky vyzývání k „dezerci“ skandováním hesla „Nechraňte ty kokoty, co vám šahaj na platy“.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Průvod šel ze Střeleckého ostrova, po Smetanově nábřeží a kolem Karlova mostu, kde se k pochodu připojila skupina s bubny, která pochodu přidala novou dynamiku. Nato jsme zamířili k pražskému magistrátu. Tady se skandovalo jasně cílené heslo „Vraťte, co jste nakradli!“ a pokračovalo se na Staroměstské náměstí. Turisté tak měli neplánovanou atrakci a nejeden z nich si z Prahy přiveze fotografie místních anarchistů a anarchistek, někteří dokonce projevili své sympatie zdvižením levé pěsti. Nakonec se Celetnou ulicí došlo až na náměstí Republiky. Tam průvod dorazil deset minut před oficiálním začátkem demonstrace „Miřme na správné cíle“ a nezbývalo než si chvíli odpočinout a osvěžit se před další akcí.

anarchistické setkání - 1.5.2012

Následná demonstrace byla hlavním vyvrcholením antiautoritářského prvního máje a vůbec celých prvomájových akčních dnů, které probíhaly již od pátku 27. dubna na různých místech Prahy. Jsme proto rádi, že na anarchistické setkání, které bylo spíše menší doprovodnou akcí, dorazilo nad očekávání tolik lidí a že jeho součástí byl nakonec i nepřeslechnutelný pochod, který se neohlížel do minulosti, ale věnoval se kritice kapitalistického systému dneška a volání po alternativě založené na principech svobody a samosprávy zdola. Velké ocenění si zaslouží všichni účastníci, kteří v úmorném vedru prvního květnového dne vydrželi skandovat celou dobu a to samé si ještě jednou zopakovat na následné demonstraci.

anarchistické setkání - 1.5.2012

anarchistické setkání - 1.5.2012

anarchistické setkání - 1.5.2012

anarchistické setkání - 1.5.2012