Anarchistické setkání na Střeleckém ostrově

Pozvánka na tradiční prvomájové setkání anarchistů a anarchistek na Střeleckém ostrově.

Letošní První máj bude především ve znamení demonstrace, jíž vyvrcholí akční dny, které se budou konat v Praze od pátku 27. dubna do úterý 1. května. K akčním dnům se přihlásila mimo jiné i Československá anarchistická federace (ČSAF) a jejich kompletní program naleznete na webové stránce 1maj.cz. http://1maj.cz/ Samotná demonstrace bude zahájena 1. května ve 13.00 na náměstí Republiky.

ČSAF si předtím dovoluje pozvat anarchisty a anarchistky a vůbec všechny sympatizanty antiautoritářských myšlenek na anarchistické setkání na Střeleckém ostrově, které je koncipováno podobně jako v předchozím roce (viz reportáž ZDE). Setkání se odehraje 1. května 2012 na Střeleckém ostrově od 11.00 a po jeho skončení bude následovat společný přesun na výše avizovanou demonstraci.

Na setkání si stejně jako v minulých letech připomeneme nejen svátek práce, ale především události, které vedly k jeho vyhlášení – boj pracujících ve Spojených státech za osmihodinovou pracovní dobu a chicagské události z roku 1886, které vyústily v popravu skupiny anarchistů (více o historii prvního máje ZDE). V Česku je tradičním místem prvomájových anarchistických srazů a demonstrací pražský Střelecký ostrov. Právě zde se konala dělnická prvomájová shromáždění již od prvního roku mezinárodního vyhlášení tohoto svátku – 1890. Na organizaci se tehdy podíleli i tzv. neodvislí socialisté, jak se anarchisté nazývali dříve. Po dlouhé odmlce, po sto letech od prvního shromáždění, se anarchisté 1. května 1990 na Střelecký ostrov opět vrátili. (Více o tradici anarchistických prvních májů v Čechách ZDE.)

Těšíme se na Vás při tradičním anarchistickém setkání na Střeleckém ostrově na Prvního máje, stejně jako během akcí, které se budou konat v rámci prvomájových akčních dnů.

leták