Stanovy Československé anarchistické federace

Na druhém letošním sjedu Československé anarchistické federace (ČSAF), který se konal ve dnech 21. a 22. října na severu Čech, byl přijat návrh na úpravu stanov federace. Ten byl posléze odsouhlasen v celoorganizačním referendu. Zde je nové znění stanov ČSAF:

Anarchismus je pořádek bez vlády. Jeho základními principy jsou svoboda, svobodná samospráva, sebeorganizace, volná dohoda, volitelnost a odvolatelnost zdola nahoru, sociální spravedlnost, rovnost všech, solidarita, tolerance, vlastní iniciativa, seberealizace, dobrovolnost, spolupráce, federalismus, internacionalismus a přímá akce.

ČSAF je federací místních anarchistických skupin a jednotlivců se svobodnou vnitřní strukturou a snahou o co nejsvobodnější vnější vztahy. ČSAF usiluje o odstranění všech forem útlaku, ať již je to útlak na úrovni ekonomické, společenské, v mezilidských vztazích i ve vztahu k přírodě. ČSAF není sektářskou organizací a nebrání se spolupráci s jinými antiautoritářskými skupinami a jednotlivci, ráda také podpoří všechny lidi usilující o stejné nebo podobné cíle. Členství v ČSAF není podmínkou pro spolupráci.

Členem/členkou ČSAF se může stát, každý/každá kdo přijme anarchistické principy (viz Programové minimum ČSAF) za své a řídí se jimi a dobrovolně vstoupí do ČSAF buď na schůzi kterékoli místní skupiny (tvořené min. třemi členy), nebo na sjezdu federace. Místní skupina posoudí, zda např. ostatní aktivity zájemce nejsou v zásadním rozporu s anarchistickými principy, a bude o jeho přijetí informovat na sjezdu federace. (Doporučuje se přijetí minimálně po půl roce komunikace či spolupráce s místní skupinou). Při přijímání nového člena na sjezdu federace musí být tento člen doporučen minimálně třemi stávajícími členy.

Práva členů zahrnují rovný přístup ke komunikačním kanálům federace a jejím aktivitám, možnost předkládat návrhy týkající se činnosti organizace a rovnocenné rozhodování o nich. Povinností členů je dodržovat stanovy a pravidla určená federací, aktivně komunikovat, plnit delegované úkoly a platit členské příspěvky (minimální symbolická částka je 50 Kč měsíčně, členové v sociální nouzi mohou být na svou žádost sjezdem placení příspěvků na dané období zproštěni).

Členství v ČSAF zaniká vystoupením, vyloučením (např. z důvodu neplnění povinností, nekomunikace nebo ohrožování chodu federace) nebo smrtí člena/členky. Vyloučení může provést sjezd nebo místní skupina, která o tomto kroku na sjezdu informuje. Na něm je také možnost se proti takovému rozhodnutí odvolat. (Další možností je v odůvodněných případech pozastavení členství, které musí být dořešeno na následujícím sjezdu)

Základní jednotkou ČSAF je místní skupina, která si svou vlastní strukturu a činnost spravuje sama na základě výše vyjmenovaných principů. Ta spolu s ostatními skupinami tvoří federaci, jejímž výkonným orgánem je sjezd, který je svoláván pravidelně jednou za půl roku. Sjezd referuje o činnosti skupin, koordinuje společné aktivity a projednává komunikaci se zahraničními skupinami, především však s Internacionálou anarchistických federací, jejíž je ČSAF členskou sekcí.

Místní skupinu může založit člen/členka ČSAF. Místní skupinou ČSAF se může stát i anarchistická skupina již existující, kterou přijme některá místní skupina ČSAF nebo sjezd jako novou členskou skupinu. Místní skupina se podepisuje vždy svým jménem, nevyžádá-li si souhlas ostatních k vystupování za celou federaci. (Místní skupina volí svého delegáta, který je komunikačním prostředníkem v naléhavých situacích. Místní skupina referuje o své činnosti na sjezdu. Nemůže-li se nikdo ze skupiny účastnit, musí v dostatečném čase před sjezdem předložit referát o činnosti, který bude na sjezdu reprodukován.)

Finanční prostředky federace slouží na zajištění chodu federace a na základě rozhodnutí sjezdu či referenda jsou čerpány na pokrytí nákladů spojených s celofederačními či místními aktivitami.

Vedle sjezdu, který v odůvodněném případě může mimořádně svolat kterákoliv z místních skupin, existuje pro potřebu nutných rozhodnutí, která se týkají celé ČSAF, i federační referendum. Vyhlásit ho může každý člen či místní skupina a je koordinováno dle daných pravidel sjezdem pověřenou osobou.

Pokud není určeno jinak, či není dosaženo konsenzu, potřebná většina pro jakékoli rozhodování na všech úrovních je dvoutřetinová. Jakákoli funkce je odvolatelná a její nositel má odpovědnost směrem dolů.

Funkce zajišťující chod federace jsou následující:
- Mezinárodní sekretariát
- Fond federace
- Správa referenda
- Správa interní komunikace
- Správa externí komunikace
- Správa webu
V rámci federace fungují pracovní skupiny, které si určují svou činnost samy a informují o ní na sjezdech.