Když začala noc

Čtvrtý sešit komiksové edice Nakladatelství Československé anarchistické federace je překladem jedné z prací Thomase Fatzinka. Jeho grafický příběh Als die Nacht begann (Když začala noc) jsme dostali od našeho kamaráda z Vídně během anarchistického knižního veletrhu „Anarh“, který se konal v květnu 2011 ve slovinském městečku Trbovlje, poté co viděl první dva sešity komiksové edice na našem stánku.

Ilustrátor Thomas Fatzinek se narodil v rakouském Linci v roce 1965. Po odchodu ze školy a vyučení se litografem pečoval o staré lidi, staral se o vězně, pracoval jako tiskař, skladník, klempíř, příležitostný dělník, obsluha kopírky či mechanik v ZOO Schönbrunn. Od roku 1994 žije trvale ve Vídni, tady také o deset let později získal diplom na vídeňské škole umění, kde studoval grafiku a jeho závěrečnou prací byl právě tento komiks. Od roku 2007 se jeho práce objevují na několika výstavách, především ve Vídni a Linci. Dva roky nato se z něj stává ilustrátor na volné noze. Je členem iniciativy „Comics gegen Rechts“ (Komiks proti pravici) a jeho komiksy (v němčině) si můžete objednat na www.pictopia.at.

V komiksu Když začala noc Fatzinek působivě zpracoval obraz Rakouska meziválečného období se zaměřením na události kolem 12. února 1934. Hrdinou příběhu je mladý dělník, který byl svědkem mnoha historických událostí první rakouské republiky včetně postupné perzekuce dělnického hnutí a potlačování demokracie. Později se připojil k obranným oddílům (Schutzbund) sociálních demokratů a účastnil se boje o Karl-Marx-Hof proti policii a domobraně (Heimwehr). Fatzinek vypráví příběh jednoduchou, avšak fascinující formou linorytu od založení první republiky až po útěk hrdiny kanalizačním systémem v roce 1934. Čtenáři se tak odkrývá u nás ne příliš známý příběh austrofašistického režimu a dělnického odporu vůči němu. Než se Fatzinek pustil do zpracování samotného komiksu, pečlivě se věnoval studiu popisovaných historických událostí. Na komiksu pracoval celkem dva roky, a to v letech 2002 až 2004.

Mezi další Fatzinkovy práce patří komiks z roku 2006 – Eine alte Geschichte (Starý příběh). Ten se věnuje případu justiční vraždy italských anarchistů Sacca a Vanzettiho, kteří byli ve Spojených státech v roce 1927 popraveni po zmanipulovaném procesu. V roce 2009 vydává práci Notizen zu Hermann Langbein (Poznámky k Hermannu Langbeinovi), který přibližuje život v koncentračním táboře Osvětim. Fatzinek upravil úryvky z Langbeinovy reportáže Die Stärkeren (Silnější) do osobité komiksové podoby. K ilustrování popisovaných prožitých hrůz použil opět formu linorytu. Dále například pořídil ilustrace ke knize Reichtum und Armut in Österreich (Bohatství a chudoba v Rakousku) či připravil dětské omalovánky pro ZOO Schönbrunn.

S autorem a jeho pracemi se můžete blíže seznámit na jeho webových stránkách www.tomfatz.net.

Doufáme, že vás tento antifašistický komiks zaujme a třeba i napomůže k rozšíření poznání o podobách, které na sebe braly v minulém století různé fašistické režimy, tentokrát konkrétně v režii rakouského kancléře Dollfusse.

Čtvrtý komiksový sešit má 64 stran a za cenu 58 Kč si ho můžete objednat v distribuci Československé anarchistické federace na e-mailu distro[a]csaf.cz.

Další místa a internetové distribuce, kde si komiks můžete zakoupit či objednat:
* Internetová distribuce xBASTAx – xbastax.cz
* Antifa e-shop – antifa.cz
* Insane society – www.insanesociety.net
* Papagájův hlasatel – www.phr.cz
* Phobia records – www.phobiarecords.net
* Kupkomiks – www.kupkomiks.cz
* Waking the Dead – www.wakingthedead.cz
* Miruus Levyt – www.miruuslevyt.cz
* wildandfree kolektív – waf-kolektiv.blogspot.com (SLOVENSKO)
* Emergency records – Chvalova 8, Praha 3 - Žižkov
* Rekomando – Trojanova 9, Praha 2
* Comics point – Anglická 14, Praha 2
* Klub Azyl – Široká 302, Liberec
* Antikvariát Černý pes – Sedláčkova 20, Plzeň
* Infoshop Pelech – Brno, www.pelech.info