Vzpomínkové akce na Jana Kučeru

Vzpomínkové akce na Jana KučeruKaždý den v ulicích našich měst potkáváme neonacisty. Rozsévají nenávist a agresi. Jan Kučera měl odvahu postavit se neonacistickému násilníkovi. Bohužel za svoje odhodlání zaplatil tím nejcennějším – svým životem. Přestože jsme ho většinou neznali osobně, byl jedním z nás - antifašistou, který se stavěl proti Hitlerovým pohrobkům. Vzpomínkové akce byli tím nejmenším, co jsme mohli udělat. Zároveň je to pro nás poučení a připomenutí, že antifašismus není vágní fráze, ale realita každodenního života. Budujeme lokální antifašistický odpor, aby k podobným tragédiím v budoucnu nedocházelo.

Vzpomínkové akce, do nichž se zapojili členové a členky ČSAF, se konaly převážně v sobotu 17. ledna. Jednotlivé místní skupiny, které se přidaly, pojaly aktivitu v rámci vzpomínkových dnů na Honzu Kučeru po svém. Nebyla tedy žádná koordinovaná domluva napříč federací, co se bude dělat. Tento projev „lokálního aktivismu“ bude jistě velmi inspirativní i při přípravě jiných decentralizovaných akcí, jejichž pojítkem, jak doufáme, již nebude podobně smutná událost. Nyní si stručně přibližme některé akce, na kterých nějakým způsobem participovali aktivisté ČSAF. Souhrnný report ze vzpomínkových dnů snad již v dohledné době naleznete na stránkách Antifašistické akce (AFA) - antifa.cz.

Členové ČSAF Praha se rozhodli podpořit sobotní pietu středočeských antifašistů. V odpoledních hodinách byl položen věnec a květina a byly zapáleny svíčky. Celé pietní setkání proběhlo přímo před příbramskou restaurací Na Chmelnici, kde došlo k vraždě.

Později odpoledne byl na pražském Těšnově směrem k vchodu do stanice metra Florenc vyvěšen téměř šestimetrový transparent s nápisem „Nezapomeneme, nepromineme. R.I.P Jan Kučera“.

Zakončení pražských pietních akcí se neslo v duchu večerní výzdoby ulic pomocí šablon s Honzovým portrétem.

Rušnou sobotu zažila východočeská metropole. V Pardubicích proběhla demonstrace místních punx a alternativní mládeže. Akce se účastnilo asi osm desítek lidí, průvod došel k divadlu, kde byly u portrétu Jana Kučery položeny květiny a zapáleny svíce. Minutou ticha akce skončila.

Na Pardubice padl soumrak a odstartovala další akce. Členové a členky ČSAF Východ vyrazili zdobit ulice. Jako vzpomínku na Honzu nastříkali několik velkých šablon a zapálili u nich svíčky.

Anarchisté z ČSAF se zapojili také do pietní akce v Čáslavi, která proběhla v sobotu 17. ledna večer na náměstí Jana Žižky z Trocnova, kde s místními antifašisty instalovali Honzovu fotografii, položili květiny a zapálili svíčky.


Související odkazy:
Dny vzpomínkových akcí na Honzu Kučeru
Spomienkové akcie na Jana Kučeru na Slovensku