Stávka v Nexenu skončila. Odborům se podařilo prosadit většinu požadavků

Po týdnu končí stávka v korejské společnosti Nexen Tire v Bitozevsi na Žatecku. Vedení přistoupilo na většinu požadavků. 

Přesně týden poté, co odboráři zahájili stávku v továrně na výrobu pneumatik korejské společnosti Nexen Tire v Bitozevsi na Žatecku, se zástupci odborů s vedením firmy dohodli. Odboráři se s vedením firmy sešli od zahájení stávky podruhé. První den stávky bylo jednání neúspěšné, po týdnu vedení firmy na významnou část požadavků odborářů nakonec přistoupilo. Ukončení stávky je v tuto chvíli ale jen podmínečné. V případě, že společnost dohodu nedodrží, zaměstnanci se vrátí ke stávce a jejich časově neomezený protest bude pokračovat.

    Stávka v Nexenu měla velkou podporu odborových svazů v České republice i ze zahraničí.

Dohoda mezi odbory a zaměstnavatelem zahrnuje nárůst mezd o osm procent, platný od 1. března letošního roku. Počítá také s finanční kompenzací za to, že firma nenavyšovala mzdy v roce 2022 a první tři měsíce letošního roku, a to ve výši 20 tisíc korun. O zbývajících bodech kolektivní smlouvy budou obě strany jednat a podepsat by ji měly podle úterní dohody nejpozději do konce března.

„Znění aktuální dohody je kompromisem mezi požadavky, které jsme jako Odborový svaz KOVO předložili, a opodstatněnými protiargumenty zástupců korejského vlastníka společnosti Nexen Tire. V každém případě znamená obrovský posun,“ uvedl k výsledku dnešní schůzky předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Jednání se za Odborový svaz KOVO účastnil také místopředseda svazu Ivo Kužel, předseda ČMKOS Josef Středula a předseda odborářů v Nexenu Pavel Rohel. Do jednání vstoupil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), s nímž se zástupci odborů ještě před schůzkou s Korejci sešli.

„V tuto chvíli musím poděkovat odborářům a zaměstnancům Nexenu za jejich odvahu brát se za svá práva. Děkuji současně i ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi a Jeho excelenci panu velvyslanci Taejinu Kimovi, kteří k pozitivnímu obratu v jednání přispěli, i korejskému managementu, s nímž jsme k současné dohodě dospěli,“ dodal předseda OS KOVO.

„Stávka je z pohledu odborů vždy až posledním krokem. V tomto případě se jí dalo zcela určitě předejít, pokud by management společnosti přistupoval k opodstatněným požadavkům odborů racionálně a s dostatečným respektem. Každý den stávky znamená pro společnost obrovské ztráty, a to v zájmu odborů není. V tomto případě ale management postavil své zaměstnance do tak bezvýchodné situace, že stávka byla jediným logickým vyústěním,“ konstatuje předseda OS KOVO.

Zaměstnanci společnosti Nexen Tire začali stávkovat minulý týden v úterý 31. ledna ráno. Nejprve demonstrovali před závodem v Bitozevsi, poté jeli do Prahy, kde pokračovali protestem před korejskou ambasádou. Současně se vedení firmy podle informací odborů pokoušelo obsadit pracovní místa stávkokazy, kterým nabízelo vyšší mzdy. Odbory proto svolaly v pondělí 6. února další demonstraci před Nexen Tire, aby tím vyjádřily svůj nesouhlas s kroky, jimiž se firma pokoušela záměry stávkujících překazit. Stávka v Nexenu měla velkou podporu odborových svazů v České republice i ze zahraničí. Koncem minulého týdne se k nim přidala také evropská odborová centrála industriAll Europe. Ta na svém kongresu v Miláně dokonce přijala rezoluci, v níž postoj managementu Nexen Tire odsoudila a vyzvala jej k jednání s odbory.