Stávkující kurýři Woltu poslali vedení petici se svými požadavky

Organizátoři úspěšné středeční stávky kurýrů Woltu požadují „spravedlivé a transparentní honoráře“ a jsou odhodlaní k další stávce.

Pětistránkový dopis a petici s dvanácti požadavky zaslali kurýři vedení společnosti Wolt. Požadují obnovení minimální odměny za jednu objednávku, transparentnost výpočtu výdělků, příspěvek na amortizaci automobilů, informování kurýrů o systémových změnách s dostatečným předstihem a další věci. Vedení Woltu se s kurýry ještě nesetkalo, první schůzka vedení s organizátory protestů se chystá na úterý. Pokud do té doby vedení kurýrům vyhoví a jejich požadavky splní, nebude podle nespokojených kurýrů ke schůzce důvod.

V dopise, který jménem „organizátorů protestní akce“ odeslali zástupci kurýrů vedení, vysvětlují důvody své nespokojenosti, která je vedla až ke stávce a protestům. Vedení podle nich nepravdivě uvádí, že snížení výdělků podle nového systému je pouze dočasné. Požadují proto takový systém odměn, který zajistí cyklistům zisk 250 korun za hodinu, pokud v této hodině doručí alespoň tři objednávky. Pro kurýry v autech nebo na skútrech, kteří si musí platit sami benzín a opotřebovávají svá vozidla, pak požadují o sto korun na hodinu více. „Jsme přesvědčeni, že vzhledem ke stoupajícím nákladům kurýrů rozhodně nejde o přemrštěné a nereálné požadavky,“ píší kurýři.

Dalším změnou, kterou přinesl nový systém a která se setkala s odporem kurýrů, je neprůhlednost objednávek. Kurýrům se v některých případech objevuje v aplikaci jiná částka, než jakou nakonec dostanou. Mluvčí Woltu sice už dříve pro Alarm uvedla, že tento problém již byl vyřešen, kurýři ale nápravu této komplikace stále uvádějí mezi svými požadavky. S tím souvisí i zmenšování odměn, pokud kurýr oproti plánu najde a využije kratší cestu. Za to by podle autorů dopisu neměl být penalizován. „Ilustrativním případem této absurdity je objednávka, kterou kurýr převzal v Praze v McDonaldu Muzeum a kterou měl doručit do protějšího domu na Václavském náměstí. Vzhledem k tomu, že šlo o vzdálenost pouhých 50 metrů, došel kurýr k zákazníkovi pěšky. Poté, co označil objednávku za doručenou, se dozvěděl o zkrácení odměny, neboť dle kurýrské aplikace měl Václavské náměstí objet,“ píše se v dopise adresovaném vedení Woltu.

Dále kurýři zmiňují nečekaná přerušení spolupráce a odvolávají se na partnerskou smlouvu, která nic takového neumožňuje. Na závěr dopisu kurýři uvádějí, že si své práce váží, rádi by v ní pokračovali a doufají, že se jim podaří se s vedením dohodnout. „Naším nejupřímnějším přáním proto zůstává, aby Wolt přistoupil na naše návrhy a kurýři ho nemuseli poškozovat dalšími protestními akcemi.“

Pokud nebude jejich požadavkům vyhověno, na příští sobotu plánují další stávku. Během první stávky ve středu dopoledne se podařilo stávkujícím způsobit výpadek v doručování po Praze. Wolt je tedy nejspíš bude muset vzít vážně.