Wolt snížil odměny o dvacet procent. Na středu kurýři chystají stávku

Nový systém odměňování rozzlobil kurýry online kurýrní služby Wolt. Problematické jsou podle nich skoro všechny zavedené změny.

„Prý se to má dopočítat, ale jeden kurýr píše, že ne a že to musel hrotit, aby mu to změnili. To aby si každý dělal screenshot a pak doma kontroloval, zda mu to počítač proplatil dobře,“ zní jedna z námitek kurýrů vůči novému systému. Kromě snížení odměn prý musí kurýři ověřovat, zda dostali slíbenou částku, a pokud nedostali, musí se o ni po práci dohadovat s pracovníky Woltu přes chat. Samotní zaměstnanci přes chat upozorňují kurýry, že částky uvedené v aplikaci za každou dovážku jsou jen orientační, a je tedy nutné si je překontrolovat.

    Půjde o první podobnou akci kurýrů dovážkových platforem v České republice.

Snížení odměn odhadují kurýři zatím na zhruba 20 procent. Nevyplnily se obavy některých cyklokurýrů, že změny dopadnou zejména na ně – dopadly totiž na všechny. Nový systém se však zatím rozjíždí a společnost Wolt zjevně hodlá některé přešlapy řešit. V dopise kurýrům píše například, že objednávky na krátkou vzdálenost do budoucna bude „možno zatraktivnit“. Kurýr, který pro Alarm anonymně popsal situaci, ale hovořil o tom, že vedení informuje arogantně a nepřipouští chyby.

V pondělí společnost Wolt zaslala všem kurýrům formulář, do kterého mohou psát své postřehy k novému systému, aby byly „veškeré poznatky v jednotné formě a na jednom místě, a tak je mohli rychleji projít a řešit“. Wolt dále slibuje kurýrům vyšší výdělky, stávající propad příjmů je podle dopisu způsobený i tím, že je leden, kdy jsou výdělky kurýrů tradičně nižší. Každopádně Wolt připouští, že se nový systém odměňování ještě může měnit, a slibuje změny právě na základě zpětné vazby kurýrů. I když ale prý většina kurýrů hodlá formulář vyplnit, moc si od toho neslibují. Chyb je až příliš mnoho.

Minimálně část kurýrů a kurýrek tak vedení Woltu nepřesvědčilo a na středu plánují stávku a demonstraci na Václavském náměstí. Půjde o první podobnou akci kurýrů dovážkových platforem v České republice. Aleš Kranda, který akci svolává, napsal vedení Woltu jménem nespokojených kurýrů otevřený dopis, ve kterém informuje o plánované akci: „Vzhledem k tomu, že se jedná již o několikátou takto provedenou změnu systému, která má katastrofální dopady na vaše partnery a jejich rodiny, je pro nás již naprosto neúnosné přehlížet vaši lhostejnost k partnerům a k jejich rapidně zhoršující se životní situaci. Litujeme toho, že jste nás svým nezodpovědným přístupem donutili k takto radikálnímu kroku. Chceme s vámi jednat, a proto bude tato pokojná akce končit před vaším sídlem (…) Zde vám ve 14:00 předáme naše požadavky k započetí vzájemných rozhovorů. Věříme, že se nám společně v následných jednáních povede situaci uklidnit,“ stojí mimo jiné v dopise.

Umělec Pavel Karous vytvořil pro středeční stávku vizuál: