Legendární bytový projekt Köpi v Berlíně vyklízí policie

Dvůr jednoho z nejstarších bytových projektů v Berlíně vyklidila v pátek policie. Squat Köpi patří k několika málo prostorům tohoto druhu, které ve městě zůstaly. V Berlíně probíhají protesty proti vystěhování.

Köpi vzniklo v devadesátých letech jako autonomní sociální centrum a bytový projekt, jehož dvůr zároveň slouží jako tzv. wagenplatz, tedy jako místo pro obyvatele žijící ve vozech. Právě tento dvůr má být nyní vyklizen. V září soud rozhodl, že parkoviště na ulici Köpenicker Straße 133 až 136 s přibližně třiceti obyvateli musí být vyklizeno do 15. října. Od té doby se proto konaly po celém městě demonstrace, kterých se zúčastnily stovky lidí.

V noci ze čtvrtka na pátek, kdy mělo k vyklizení dojít, se již ve městě konaly další protesty. Policie dopředu počítala se střety s místními obyvateli, proto uzavřela okolní ulice a nasadila do nich kolem dvou tisíc policistů s obrněnými vozidly. Během pátečního rána začalo v okolí hořet několik aut a padaly dlažební kostky. Zhruba padesát obyvatel se v pátek zabarikádovalo a zavěsilo na lana přivázaná ke stromům. Nálada je zprvu poklidná, zbytek obyvatel pořádá debaty, nabízí občerstvení a rozdává letáky s portrétem Siegfrieda Nehlse, realitního investora odpovědného za vystěhování.

    Samotný objekt Köpi není rozsudkem ovlivněn, nájemní smlouvy na tamní byty platí až do roku 2038.

Jednání mezi vlastníkem, realitním developerem Sanus AG Siegfrieda Nehlse, a obyvateli dodnes neproběhla. Berlínská čtvrť Mitte chce prostor zachovat a jedná s Nehlsem o možném odkupu nemovitosti. Obyvatelé popisují Nehlse jako „zločince“, který byl vyšetřován pro podvody a padělání dokumentů. Existují také důvodná podezření, že plná moc pro zastupování společnosti Sanus v soudním řízení je zfalšovaná.

Vyklizení dvora mělo proběhnout kolem páteční desáté hodiny, kdy se dostavil soudní exekutor. V tu chvíli začala situace eskalovat, policie házela kouřové bomby, bila protestující a používala proti nim pepřové spreje. Pancéřované vozy a buldozery rozbily zdi obepínající dvůr. Několik desítek policistů pak vniklo na pozemek, aby jej vyklidili a mohl vstoupit soudní exekutor. Někteří z policistů v areálu byli podle policejní mluvčí napadeni kameny a lahvemi.

V poledne již bylo několik obyvatel vyvedeno a budova byla odpojena od přívodu elektřiny. Kolem jedné hodiny odpoledne vstoupil soudní exekutor do areálu s policejním doprovodem, potvrdila pro Berliner Zeitung policie. Několik aktivistů stále visí mezi stromy. Pozemek byl zcela vyklizen kolem třetí hodiny odpoledne.

V osm hodin večer následovala demonstrace „Den X – žádné vystěhovávání v Berlíně“, která prošla Kreuzbergem. Průvodu se zúčastnilo až pět tisíc lidí, nasazeno bylo asi 3500 policistů. Ze vzduchu akci kontrolovala policejní helikoptéra, připraveno bylo i vodní dělo. Také v Hamburku vyšlo do ulic kolem pěti set demonstrantů z levicové autonomní scény z kulturního centra Rote Flora na protest proti vystěhování Köpi.

Skupina autonomních levicových aktivistů budovu Köpi obsadila v roce 1990 bez odporu policie a o rok později, v roce 1991, uzavřela s městskou částí Mitte dohodu. Po různých prodejích si obyvatelé v roce 2008 vyjednali pronájem domu na třicet let. Projekt není jen domovem mnoha lidí, ale také kulturním centrem. Konají se zde koncerty a workshopy, je zde kino, dílny a studia. Přes řadu pokusů budovu vyklidit se díky silné podpoře obyvatel podařilo projekt udržet, a z Köpi se tak stal důležitý symbol radikální levice v Berlíně.

Samotný objekt Köpi není rozsudkem ovlivněn, nájemní smlouvy na tamní byty platí až do roku 2038. Přestože se vyklízení prozatím týká jen obyvatel wagenplatzu, který od roku 2007 vlastní tzv. schránková společnost Sanus, mohlo by jít o precedent, který by později legitimizoval likvidaci celého bytového projektu. Jedná se o velmi lukrativní pozemek v blízkosti centra německé metropole.

Kromě squatu Liebig 34 ve Friedrichshainu byla v minulém roce policií vyklizena hospoda Syndikat v Neuköllnu, na začátku roku také hospoda Meuterei v Kreuzbergu. To samé hrozilo i středisku mládeže Potse v Schönebergu, které se muselo minulý měsíc přestěhovat.