Žádost o finanční solidaritu pro lidi z Běloruska

Mikola Dziadok je další anarchista, který byl uvězněn a mučen, protože vystupoval proti diktátorskému režimu v takzvaném Bělorusku. Raman Bandarenka je další člověk, který během napětí v této krajině přišel o život. Zveřejňujeme žádost o finanční solidaritu pro ty, které současná situace postihla.

Již více než tři měsíce bojují lidé v Bělorusku proti autoritářskému režimu. Za 26 let vybudoval diktátor Lukašenko systém zaměřený na potlačení jakéhokoli politického života. Koronavirus a řada ekonomických problémů výrazně změnily dění v zemi. Během několika měsíců se lidé v Bělorusku naučili sebeorganizovat. Prezidentské volby vyvolaly vlnu největšího protestu v historii země! Tyran se ale nechce vzdát svého trůnu. Nejméně 5 lidí bylo zabito (někteří zemřeli za zvláštních okolností). Tisíce lidí bylo zbito policií. Více než 15 tisíc lidí bylo zadrženo a odsouzeno ve správních řízeních. Bylo zahájeno více než 500 trestních případů. Nejméně 200 lidí čeká na soud ve vyšetřovací vazbě (z toho nejméně čtyři anarchisté a čtyři antifašisté).

Od prvních dnů povstání se anarchisté aktivně účastní pouličních demonstrací a různých iniciativ v místě bydliště. Agitují za sebeorganizaci a decentralizovaný protest. Někteří zorganizovali partyzánskou skupinu. Díky odhodlání a vytrvalosti anarchistického hnutí jsme se stali jednou z nejorganizovanějších politických sil v boji proti diktatuře.

Ale anarchisté nejsou ignorováni represivními strukturami. Kvůli této situaci byli někteří naši soudruzi nuceni opustit práci a odejít do podzemí. Zůstali bez prostředků k existenci a bez místa bydliště. Nyní žijí pouze díky solidaritě svých soudruhů a soudružek! Vzhledem k nedostatku zdrojů jsme nuceni volat o pomoc přátel mimo Bělorusko. Peníze jsou potřeba na mnoho věcí a uvítáme každý příspěvek od malého po velký!

V této době je nutná neustálá pomoc s tímto:

    Platba za bezpečné bydlení,
    pronájem místností pro setkávání a další infrastrukturu;
    nákup protestního vybavení (megafony, vysílačky, osobní vybavení, lékařské soupravy atd.),
    tisk letáků / nálepek / brožur,
    podpora těch, kteří nyní žijí v undergroundu a nemohou vydělávat peníze,
    podpora aktivistů, kteří přežili násilí ze strany Běloruské státu.

Vyzýváme lidi po celém světě, aby projevili solidaritu s anarchistickým hnutím v takzvaném Bělorusku. Díky podpoře této kampaně podpoříte nejen anarchisty, ale také přání ostatních lidí, kteří se chtějí osvobodit od diktatury!

Povězte o kampani svým přátelům a soudruhům. Pouze s vaší pomocí se dokážeme probojovat nejtemnější dobou!

Finanční sbírka https://www.firefund.net/belarus

* Aby bylo jasno, nejde o kampaň na podporu nákladů právního zastoupení ani na zaplacení soudních poplatků. U tohoto konkrétního typu příspěvku kontaktuj přímo ABC-Belarus.

Převzato z webu abc-belarus.org  & 325.nostate.net