Anarchistická federace

Nevol nikoho!

Anarchistická federace se přidala k antiautoritářské výzvě vyzývající k bojkotu voleb a decentralizovaným akcím odhalujícím volební podvod.

volby

Letos se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 20. – 21. října. Většinu anarchistů a anarchistek u volebních uren neuvidíte, ledaže by do nich zrovna vhazovali bílé hlasovací lístky symbolizující, jakého potřebují pro svůj život zástupce – žádného. Ačkoli sami prosazujeme kritické volební absentérství, nemíníme nikomu vyčítat, když půjde k volbám, aby volil tzv. menší zlo – pokud si je takový člověk vědom, co tento krok znamená. Tedy, že vhozením lístku pro menší zlo se nic nezmění, nanejvýš se situace přežívání v kapitalistickém marastu výrazněji nezhorší, podstata systému však bude zachována.

Pro většinu z nás je ovšem i tento krok přijetím pravidel, která nám byla nadiktována; pravidel pro hru, kterou nelze vyhrát, jelikož tato pravidla nastavili již dopředu její vítězi. Vhození lístku do urny buržoazní demokracie je jejím potvrzením. Nejde o vítěznou politickou stranu, nejde o „svátek demokracie“, jak se nám trapně nalhává, jde jen a pouze o stvrzení legitimity vládnoucího režimu.

Nemíníme tuto hru hrát. Stejně tak nemíníme tiše přihlížet a stát se založenýma rukama. Máme své vize svobodné a samosprávné společnosti. Řídíme se principy rovnosti, svobody, spolupráce a solidarity, které jsou přímými protiklady kapitalistické praxe nerovnosti, sociálního útlaku a bezohledné konkurence mezi jednotlivci. Kapitalismus a jeho posvátné tele nedotknutelného soukromého vlastnictví je svinstvo, které udržuje většinu společnosti v honbě za výdělkem, ať už z důvodu přežití, dosažení konzumních pozlátek nebo udržování hlavy nad dluhovou pastí. A zatím partička, co by stěží zaplnila jeden panelák, žije v nadbytku a rozhoduje o životech a budoucnosti ostatních. A politici zvolení během volebního cirkusu takový svět zaštiťují a udržují v chodu.

Přesto jsou volby dobrou příležitostí i pro svobodomyslné lidi; příležitostí odhalovat a napadat celý ten volební podvod; příležitostí vyzývat k přímé akci a k tomu, aby si lidé vzali své životy zpět namísto toho, aby je dávali jako obětinu na oltář skrytý za volební plentou.

Do kampaně decentralizovaných protivolebních akcí se může zapojit každý, například ničením či pozměňováním volební propagandy, šířením vlastních materiálů, různými druhy performancí, transparenty, graffiti či výlepem protivolebního čísla nástěnných novin A3, které jsme u příležitosti letošních voleb vydali.

Nepotřebujeme žádné zástupce, aby nám diktovali, co můžeme a co ne!


Verze pro tisk 24.9.2017 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy