Anarchistická federace

Francie: statisíce lidí v ulicích

Po roce se opět masově protestuje proti neoliberální novele zákoníku práce.

Ke střetům demonstrantů s policií došlo 12. září v Paříži a dalších městech během protestního pochodu, který organizovaly odbory proti vládní reformě zákoníku práce.

Cílem změn, které by podle tvrzení vlády měly být zahájeny koncem září, je vytvořit pružnější a účinnější mechanismus jednání mezi odbory a zaměstnavateli. Ve skutečnosti jde o rozšíření práv zaměstnavatelů, další osekání práv námezdních pracovníků, liberalizaci propouštění atd.

K protestům a stávkám vyzval jeden z největších odborových svazů v zemi CGT. Do ulic vyšlo na půl milionu lidí v Lyonu, Marseille, Lille a řadě dalších měst. V Paříži protestovalo v ulicích asi šedesát tisíc lidí. Celkově se protestovalo na 180 místech, proběhlo 4000 stávek pracovníků státního sektoru, služeb, železnic a škol (i když šlo zatím o stávky výstražné). Podle průzkumů odmítá Macronovu reformu 60 procent obyvatel, ale vláda je rozhodnuta ji prosadit prostřednictvím prezidentského dekretu. Marcon si tím mimo jiné vysloužil rekordní pád své popularity.

Ke střetům s policií při protestech došlo hlavně v Paříži, Lyonu, Marseille, ale i v dalších městech. Policie tradičně používala vodní děla a slzný plyn.

Další protesty budou následovat ještě v září.

Anarchosyndikalistickou analýzu loňských protestů si můžete přečíst v revui Existence č. 2/2017.


Verze pro tisk 15.9.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy